English

Diplomatët e Holandës dhe Francës: Vizat për Shqipërinë hiqen në mesin e 2010

Tiranë, 21 Nëntor NOA - Ambasadorja e Francës Maryse Daviet dhe Ambasadori i Holandës Henk Van den Dool, shprehën sot besimin për liberalizimin e vizave për qytetarët shqiptarë në mesin e vitit të ardhshëm.

Këto pohime, Daviet dhe den Dool, i bënë sot, pasi vizituan Pikën e Kalimit Kufitar të Qafë Thanës së bashku me Ministrin e Brendshëm Lulzim Basha, siç e shihni edhe në foto.

Ambasadorët e Francës dhe Holandës vëzhguan në Pikën e Kalimit Kufitar të Qafë Thanës se si funksiononte sistemi TIMS, si ndërlidhej ky sistem me sistemin MEMEX dhe me bazën e të dhënave të INTERPOL-it, si funksiononin kamerat e instaluara të vëzhgimit, si funksiononin lexuesit optikë të pasaportave biometrike, e po kështu edhe se si bashkëpunonin agjencitë e ndryshme që operojnë në kufi, policia kufitare, dogana, kontrolli fito-sanitar, shërbimi i antidrogës etj.

Mbresëlënëse, e përkufizuan ambasadorja franceze dhe ambasadori holandez përshtypjen e tyre për funksionimin e sistemeve të kontrollit kufitar në këtë pikë të kalimit kufitar.

Ambasadorja Daviet vlerësoi se është bërë një progres i shpejtë në fushën e menaxhimit të integruar të kufijve që është një çështje kyçe për liberalizimin e vizave.

"Çdo shqiptar do të përfitojë nga procesi i liberalizimit të vizave dhe ne presim të bëhen së shpejti hapa konkretë. Shpresojmë që liberalizimi i vizave të arrihet në mesin e verës së vitit të ardhshëm", - u shpreh ambasadorja franceze Znj. Maryse Daviet.

Ambasadori Van den Dool shprehu kënaqësinë që progresi në përmbushjen e kritereve për liberalizimin e vizave ka qenë i dukshëm dhe i shpejtë si në fushën e dokumenteve të sigurta të udhëtimit edhe në fushën e sigurisë së kufijve.

"Ajo që ne shpresojmë është që misioni i Komisionit Evropian të konstatojë këtë progres dhe të japë sa më shpejt mbështetjen e tij për liberalizimin e vizave", - deklaroi ambasadori holandez Henk Van den Dool.

Ministri i Brendshëm Basha siguroi të dy ambasadorët se të njëjtën situatë mund të gjejnë në të 26 pikat e kalimit kufitar.

Basha theksoi se një rol të veçantë në përmbushjen e kritereve kanë pasaportat biometrike për të cilat Shqipëria po ecën me hapa jashtëzakonisht të mëdhenj përpara dhe me praktikën më të mirë evropiane, e në këtë aspekt përmendi faktin se pikërisht në konçesionarin e prodhimit të dokumenteve të identitetit operon një kompani prestigjioze franceze "Sagem" ndërkohë që pasaportat prodhohen nga një kompani holandeze.

Shqipëria, sa i përket kohës që kur ka nisur lëshimin e pasaportave biometrike, por edhe për sa i përket ecurisë, është përpara edhe në raport me vendet e tjera të Bashkimit Evropian, sepse gjatë këtij takimi u informova nga të dy ambasadorët se vendet e tyre respektive kanë nisur prodhimin e pasaportave biometrike vetëm para pak muajsh. E rëndësishme është që ne po ecim përpara me kriteret dhe besoj se në këtë drejtim, verifikimi që pritet nga Komisioni Evropian do të japë rezultatet e duhura për të arritur heqjen e vizave për qytetarët shqiptarë brenda 6 mujorit të parë të vitit që vjen", - deklaroi Ministri i Brendshëm Basha.

Ashtu si ambasadorja franceze Daviet dhe ambasadori holandez Van den Dool, progresin e arritur nga Shqipëria dhe përmbushjen e kritereve për liberalizimin e vizave në fushën e sigurisë së dokumenteve dhe menaxhimit të integruar të kufijve e ka njohur dhe vlerësuar vetëm një muaj më parë edhe Shefi i Delegacionit të Komisionit Evropian Z. Helmut Lohan pas një vizite në PKK të Bllatës, Dibër, dhe po ashtu vetëm pak ditë më parë Ministri i Brendshëm i Italisë Roberto Maroni pas vizitës në Qendrën e Personalizimit të të Dhënave të Dokumenteve të Identitetit, në Qendrën Operacionale në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë së Shtetit dhe në PKK Rinas.

e.r/NOA

KOMENTE