English

Toka nën ujë 11 400 hektarë, 2649 shtëpi janë përmbytur, 5148 persona janë evakuuar

Rritet hapësira e tokave të përmbytura, personave të evakuuara dhe banesave të përmbytura. Komiteti Ndërministror, publikoi minutat e para të 14 Janarit, të dhëna zyrtare që i gjeni dhe në listën e detajuar më poshtë, ku tregohet se ka arritur në 11 400 hektarë, territor nën ujë, kurse 5148 persona janë evakuuar dhe 2649 shtëpi janë përmbytur

Shkodër, 13 Janar NOA - Veprimtaria e të gjitha strukturave të angazhuara për përballimin e emergjencës civile në zonat e prekura nga përmbytja u analizua sot gjerësisht në mbledhjen e qeverisë e cila u drejtua sot në Shkodër nga Kryeministri Sali Berisha.

Kryeministri përgëzoi për punën e kryer të gjithë drejtuesit dhe strukturat e pushtetit qendror e vendor e po ashtu të institucioneve të përfshira për përballimin e emergjencës si dhe kërkoi edhe një herë angazhimin e tyre maksimal për të vazhduar me intensitet punën për kapërcimin e kësaj situate.

Ministrat, anëtarë të Komitetit Ndërministror verifikuan ashtu si edhe në ditët e mëparshme drejtpërdrejt në terren ecurinë e operacioneve për evakuimin, shpërndarjen e ndihmave dhe veprimet e tjera për normalizimin e situatës.

Ministri i Brendshëm Z. Lulzim Basha inspektoi kryerjen e operacioneve në Dajç dhe Velipojë, Ministri i Punëve Publike Z. Sokol Olldashi inspektoi Bushatin ndërsa Ministri i Bujqësisë Z. Genc Ruli inspektoi në Komunën Gur i Zi.

Shpërndarja e ndihmave dhe operacionet e tjera për ditën e sotme u kryen nga strukturat e Forcave të Armatosura në bashkëpunim me ekipet e ardhura për ndihmë nga vendet e tjera dhe forcat policore.

Një grup ekspertësh të Mbrojtjes Civile Italiane inspektuan sot argjinaturat përgjatë lumenjve Drin, Bunë dhe Kir.

Ekspertët italianë të shoqëruar dhe nga ekspertë shqiptarë inspektuan argjinaturat në Reç, Gur i Zi, Vau i Dejës, Dobraç, Ças dhe Ana e Malit.

Inspektimi i ekspertëve italianë kryhet me qëllim shqyrtimin e mundësive të ndërhyrjes për përforcimin e argjinaturave përgjatë lumenjve në zonën e Shkodrës.

Të dhëna mbi numrin e personave të evakuuar, sipërfaqen e tokës dhe numrin e shtëpive të përmbytura:

Nr

Njësia vendore

Tokë e përmbytur

Përsona të evakuar

Shtëpi të përmbytura

1

B. Shkodër

250 ha

616

330

2

K. Dajç

2000 ha

2000

1187

3

K. Ana Malit

1200 ha

282

180

4

K. Velipojë

2000 ha

200

50

5

K. Bërdicë

2100 ha

810

368

6

K. Guri Zi

1000 ha

730

210

7

K. Bushat

2500 ha

500

300

8

K. Qendër, M.Madhe

50 ha

10

8

9

K.Rrethina

300

25

16

Gjithsej

11.400 ha

5148 persona

2649 shtëpi

Të dhëna orare për kaskadën e Drinit dhe Ulzës: ora 21:00, 13.01.2010

a. Kuotat, prurjet dhe prodhimi

HEC

K. max. lejuar

(m)

K. orare

(m)

Dif. Kuotave orare

(cm)

Prurjet orare

(m3/sek)

Prodhimi orar

(MË)

Fierze

296.00

290.12

-2

310

480

Koman

175.00

170.40

-1

200

550

V.Dejes

76.00

74.33

+3

100

250

Ulez+Shkopet

128.80

128.38

+1

100

45

HEC e tjere

43

Derdhje uji

Fierze

Koman

V.Dejes

Ulez

Shkopet

Porta (m3/sek)

150

200

250

0

0

Agr (m3/sek)

480

660

560

65

80

Total (m3/sek)

630

860

810

65

80

KOMENTE