English

Tatimet: Plani u realizua 95%, problem mbeten tatim-fitimi dhe sigurimet

Tiranë, 27 Janar NOA Rajmonda Lajthia - Në një kohë që zyrtarët e qeverisë vijojnë të mohojnë efektet e krizës ekonomike, administrata tatimore pranon vështirësitë në mbledhjen e të ardhurave.

Plani për vitin 2009 është realizuar në masën 95.5 për qind dhe sipas Nëndrejtorit të Përgjithshëm të Tatimeve, problem ka rezultuar me tatim-fitimin.

Në këtë zë mungojnë 390 milionë lekë, situatë kjo e krijuar nga vështirësitë që po hasin kompanitë eksportuese.

Artim Biraçi duke folur me agjencinë NOA tha sot se ka një mosrealizim në zërat e sigurimeve, tatim fitimit dhe në disa taksa nacionale.

Për sa i përket tatim-fitimit, sipas Boriçit disa kompani që kanë hasur vështirësi financiare nga kriza ekonomike janë trajtuar me shpejtësi nga administrata tatimore, duke iu rimbursuar TVSH-në, në mënyrë që ata të rikuperonin situatën e vështirë.

Një tjetër objektiv i parealizuar është ai i derdhjes së sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore në shumën e 4 miliardë lekëve.

Ky tatim edhe pse u ul nga qeveria në mesin e vitit 2009 për punëdhënësit, sërish nuk ka dhënë efektet e pritura.

Tatimorët pohojnë se të ardhurat në raport me vitin 2008 kanë pësuar rritje me mbi 4 për qind.

Por në raport me planin mosrealizimi është i dukshëm, çka detyroi Ministrinë e Financave të rishikojë buxhetin për të dytën herë brenda vitit.

Gjatë seancës së të enjtes parlamenti pritet të miratojë aktin normativë, i cili në thelb konfirmon mungesën e mbledhjes së të ardhurave për vitin 2009.

Në këtë situatë ministria e financave ka korrigjuar edhe shifrën e rritjes ekonomike, duke e zbritur atë në 3.1 për qind, nga 4.8 për qind që ishte parashikuar.

r.l/e.r/NOA rajmonda.lajthia@noa.al

KOMENTE