English

Buxhuku: Ulja e normës së interesit, ndikim të pakët në ekonomi

Tiranë, 31 korrik, NOA – Vendimi i fundit i Bankës së Shqipërisë, për uljen e normës së interesit të kredive, është mbështetur nga Konfindustria, por cilësohet si e pamjaftueshme për pasur ndikim të madh në ekonomi.

Në një deklaratë për mediat, Adminstratori i Konfindustria u shpreh se sistemi bankar në vend, sidomos për banakat e nivelit të dytë rezultojnë më tarifa më të larta në rajon dhe në vendet e BE. “Duke mbështetur n? parim vendimin e marr? s? fundmi nga banka e Shqip?ris? p?r uljen e norm?s baz? t? interesit prej 0.25% nj?koh?sisht gjykon,

se ka mundësi t? kufizuara, q? vendimi i mësipërm t? transmetohet dhe t? ndikoje n? zbutjen e termave t? kreditimit t? bizneseve nga sistemi bankar t? nivelit t? dyt?, q? jan? nga m? t? lartat jo vet?m me vendet e BE por edhe me vendet e rajonit”, u shpreh Administratori Gjergj Buxhuku në emër të Konfindustrisë.

Duke bërë një analizë të sistemim bankar, Konfindustria ka arritur në përfundimin se sistemi bankar është organizuar në formën e një oligopoli.

“Konfindustria gjykon, se shkak p?r p?rfundimin e m?siperm ?sht? m?nyra sesi ?sht? nd?rtuar dhe funksionon sistemi bankar shqiptar i nivelit t? dyt? n? t? cilin vihet re shkall? e ul?t konkurence nd?rmjet operator?ve bankare, q? tregon sh?nja t? dukshme t? sjelljeve t? tregut oligopol”, thuhet deklaratën e Konfindistrias.

Sipas Konfindustria krijimi i tregut oligopol ?sht? veçanërisht i dukshwm n? tregtimin e letrave me vlere t? qeveris?, “ku kërkohet marrja e veprimeve t? shpejta p?r t? nxitur konkurenc?n e pamjaftueshme t? deritashme”.

NOA

KOMENTE