English

Afganistani pranon: Irani na ka dhënë çanta me para’

Kabul, 26 tetor, NOA – Irani është një vend mik dhe nëse ka dhënë ndihma në para ndaj Afganistanit, ato kanë qenë zyrtare dhe transparente.

Kështu i ka komentuar pagesat e kryera nga qeveria iraniane ndaj asaj afgane, presidenti i Afganistanit, Hamid Karzai.

Ai vetë ka pranuar se me urdhrin e tij, shefi i shtabit të tij Umar Daudsai, ka pranuar një deri dy herë në vit të holla nga Irani, përkatësisht nga 500.000 deri në 700.000 euro.

Karzai tha se bashkë me shefin e shtabit të tij, kanë paguar deputetët afganë, udhëheqësit e fiseve dhe përfaqësuesit e talebanëve për të siguruar lojalitetin e tyre.

Por Shtëpia e Bardhë ka shprehur shqetësimin rreth ndikimit negativ të Iranit në Afganistan.

Edhe Departamenti i Shtetit u shpreh dyshues ndaj motiveve të Iranit për t'i dhënë para Karzait.

"Ne do t'ia lëmë qeverisë afgane të flasë se si i ka shpenzuar paratë e ndihmës të marra nga vendet e tjera. Ne mbetemi dyshues lidhur me arsyet e Iranit duke pasur parasysh rolin destabilizues të Iranit me fqinjët e tij. Shpresojmë që Irani do të marrë përgjegjësitë e do të luajë një rol konstruktiv për të ardhmen e Afganistanit", tha Filip Kroullei, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit.

n.e/NOA

KOMENTE