English

Pamja spektakolare e sipërfaqes së diellit

Itali, 5 nëntor NOA - Ngjason me një pikturë spektakolare të Van Gogh apo me një të tillë abstrakte. Në fakt, është imazhi i fundit i mahnitshëm i sipërfaqes së Diellit. Kjo është një foto që mban firmën në Itali. Në fakt, ajo ishte kapur nga IBIS, një spektromatës i ndërtuar në Osservatorio Astronomico Arcetri në Firence, i Institutit Kombëtar të Astrofizikës.

I instaluar në Dunn Teleskop në Nju Meksiko, IBIS ka kapur një foto që tregon kromosferën, një rajon në mes të fotosferës dhe kurorës së Diellit Imazhi përshkruan zonat e muzgut të Diellit, të cilat quhen “fibrils”, pjesët e errëta të gazit të ftohtë, i lënë pezull dhjetëra mijëra kilometra nga sipërfaqja, si dhe një shpërthim të vogël pranë një njolle diellore, e cila tregon lirimin e energjisë magnetike që është në gjendje të ndikojnë në satelitët tanë dhe atmosferën tonë. E kuqe, e verdhë dhe portokalli janë ngjyrat dominuese të “avionëve” të shpejtë të zjarrit, të cilat në lëvizje duket sikur do të shpërthejnë në çdo moment.

r.b/NOA

KOMENTE