English

Përmbytjet në Shkodër, pasdite evakuohen 335 familje, plot 1575 shtetas

Shkodër, 4 dhjetor, NOA – Të dhënat më të fundit të orës 18.00 nga Qendra Kombëtare e emergjencës Civile flasin për 335 familje të evakuuara pasdite me plot 1575 shtetas.

Më herët mësuam se në zonën e Shkodrës ishin nën ujë, plot 13 950 ha tokë, 2561 shtëpi të përmbytura, 4597 shtëpi të rrethuara nga uji, ndërsa ishin evakuuar deri në orën 12.00, 11023 persona nga 2623 familje.

Ndërkohë pasdite janë shpëtuar edhe 6291 krerë bagëti, nga të cilat 2291 krerë lopë dhe 1400 krerë të imta, 1100 derra dhe 1500 shpendë.

Operacionet për evakuimin dhe shpëtimin e banorëve vazhdojnë edhe në këtë moment në komunat: Ana e Malit, fshati Obot, në Bashkinë Shkodër, lagjet Bahçallëk, Ajasëm, Tophanë, Livadhe, në komunën Dajç, fshati Darragjat, Shirq, komunen Bushat, fshati Juban, Kosmaç, fshati i Ri etj.

Qyteti Shkodër:

- Në lagjen Kiras nga livadhet janë evakuuar 24 familje me 102 persona.

-Në lagjen “ A. Haxhia”, tek zona e livadheve janë evakuuar 7 familje me 28 persona nga të cilët 7 janë strehuar tek të afërmit dhe 2 sistemuar në konviktin e Shkollës Industriale.

-Në lagjen Bahçallëk janë evakuuar 7 familje, me 28 persona.

-Në lagjen “Salo Halili” janë evakuuar 27 familje me 113 persona (nga livadhet janë evakouar 24 familje me 102 persona dhe nga Tophana 3 familje me 11 persona).

Komuna Dajç

Në këtë Komunë njoftohet se janë përmbytur të gjitha fshatrat, janë shkatërruar plotësisht argjinaturat në Rrushkull, Belaj, Samrisht, Pentar, Luarzë , ndërkohë që kryetari i Komunës kërkon evakuimin e të gjithë banorëve të komunës.

Komuna Ana e Malit

Në fshatin Obot komunikimi bëhet vetëm me mjete lundruese.

Në këtë Komunë në fusha është e përmbytur rreth 90 % e sipërfaqes.

Në fshatin Obot janë evakouar 15 familje me 80 persona, të cilët janë strehuar tek të afërmit e tyre.

Evakuimi i tyre është bërë me mjete të Policisë dhe Ushtrisë.

Po kështu janë evakuuar edhe 21 krerë bagëti, 11 lopë dhe 10 derra.

Komuna Velipojë

Në fshatin Baks i Ri uji ka përmbytur tokat e fshatit, por nuk ka banesa të përmbytura, uji ka kaluar sipër argjinaturës së Çasit, argjinatura e të cilit është e qëndrueshme.

Në komunën Bushat si pasojë e gërryerjes së lumit Drin rrezikohen 11 shtëpi në fshatin Ashtë.

Janë përmbytur rreth 60 shtëpi në Malin e Jushit si dhe nga dëmtimi i 3 kanaleve kulluese rrezikohen 12 shtëpi në fshatin Rranza dhe 20 shtëpi në fshatin Kosmaç.

Është i kalueshëm me vështirësi aksi i rrugës Shkodër-Kir, Mali i Shoshit-Komuna Shalë. Aksi i rrugës Bogë-Shalë i pa kalueshëm dhe aksi i rrugës Breg Lumi-Theth është i pa kalueshëm.

- Komuna Bushat, nga fshati Trush i Poshtëm, janë evakouar 60 familje me 200 persona, të strehuar tek të afërmit e tyre. Nga ky fshat janë evakouar te gjitha bagëtitë, gjithsejt 600 krerë, 200 lopë, 300 derra dhe 100 dele.

-Nga Mali i Jushit, janë evakouar gjithsejt 400 krerë bageti, 100 lopë, 100 derra dhe 200 dele.

-Ne fshatin Sumza jane evakuar 6 familje, me rreth 30 persona. Automjetet futen me veshtiresi.

Komuna Gur i Zi

-Ne fshatin Kuç janë evakouar 35 familje me 120 persona, të strehuar tek të afërmit e tyre. Nga ky fshat janë evakouar edhe 100 krerë lopë.

-Ne Vukatane kërkohet ndihme per evakoimin e bagëtive. Nuk hyjne automjetet, pasi rruga eshte e bllokuar nga Uji. Nuk ka probleme ne jete njerëzish.

Komuna Bërdicë

-Ne fshatin Bërdicë janë evakouar 83 familje me 366 persona të strehuar tek të afërmit e tyre si dhe jane evakuuar 270 krerë lopë dhe 200 krerë dele.

-Jane përmbytur gjithsejt 1600 hektare toke, ne 183 banesa ka hyre uji brenda, jane rrethuar nga Uji 653 familje, jane përmbytur 77 bisnese.

-Ne fshatin Trush jane rrethuar nga Uji 50 banesa, jane perbytur 300 banesa. Jane përmbytur 15 biznese, jane evakouar 250 bageti, lope.

Komuna Dajç

Nga Komuna Dajç janë evakouar 80 familje me 400 persona të strehuar tek të afërmit e tyre, si dhe 120 krerë lopë, 250 imeta.

Komuna Velipoje

Nga fshtrat Cas, Luarze dhe Baks, jane evokuar 60 familje 230 persona të strehuar tek të afërmit e tyre, si dhe 1100 krerë lopë, 1000 imeta, 600 derra dhe 1500 shpende.

Komuna Rrethina

Ne fshatin Shtoj jane evakuuar 2 familje me 10 persona.

Shtabi i Emergjencës Civile bën të ditur gjithashtu se edhe gjatë ditës së sotme reshjet e shiut në rrethin e Shkodrës kanë vijuar në mënyrë të pandërprerë, duke bërë që shkarkimet e detyruara nga HEC-i i Vaut të Dejës, aktualisht të jenë në masën 2394 m3/s.

Sipas të dhënave, lartësia e ujit në fshatin Dajç shënon 8 m, në Urën e Bunës është 10,5m, ndërkohë që treguesit kanë kaluar nivelet kritike.

Prurjet e lumit Kir arritën 400 m3/s dhe Gjadër 150 m3/s.

Nivelet e hidrovorëve në Ças +20 dhe Plazh Velipojë janë – 1.5.

Shtabi i Emergjencës jep edhe një pasqyrë të akseve rrugore kombëtare dhe lokale: Aktualisht është i bllokuar aksi i rrugës nacionale Shkodër-Tiranë, tek Harku i Bërdicës. Aksi rrugor Shkodër – Velipojë në vendin e quajtur Ura e Gjolulit është ndërprerë tek Ura e Bunës, është kufizuar qarkullimi i mjeteve të rënda për shkak të rritjes së nivelit të ujit sipër dyshemesë së urës, ndërkohë që i është lënë detyrë strukturave të policisë për të kontrolluar qarkullimin e mjeteve në këtë urë.

Rrugët e bllokuara në qytetin e Shkodrës:

Unaza e re nga vendi i quajtur Shkolla “Sallo Halili” Ndocej, deri tek “Bexhisteni”, kalohet vetëm me mjete të larta, pasi në rrugë është rritur niveli i ujit.

Aksi rrugor nga Pesëkatëshi me urën e Xhabijes deri tek Ura e Bunës (Lokali “Freskia”) kalohet vetëm me mjete të larta.

Ura e Bunës ëshë e kalueshme me mjete të larta.

Rruga e Shirokës ëshë e pakalueshme.

Rrugët nacionale dhe rrugët lidhëse me komunat :

Aksi rrugor Shkodër – Tiranë tek Harku i Bërdicës është i pakalueshëm dhe drejtimi i lëvizjes është devijuar nga rruga e Gurit të Zi.

Rruga për në Komunën Ana e Malit dhe PKK Muriqan kalohet vetëm me mjete të larta.

Aksi rrugor Shkodër – Bërdicë tek Harku i Berdicës është i pakalueshëm.

Aksi rrugor Shkodër – Velipojë është i pakalueshëm në të dy krahet.

Rruga për në Komunën Dajç është e pakalueshme.

Aksi rrugor Shkodër – Kirë – Mali i Shoshit – Komuna Shalë lëvizja kryhet me vështirësi.

Aksi rrugorë Bogë – Thethë është i pakalueshme, (në Qafë Terthorë ka rreth 1 m borë).

Aksi rrugor Breg Lumi – Theth është i bllokuar si pasojë e shembjes së rrugës nga reshjet.

Në rrethin Malësi e Madhe:

Aksi rrugor Tamarë – Vermosh kalohet me vështirësi në Qafën e Bordolecit.

Aksi rrugor Tamarë – Vukël është i bllokuar nga shembja e dheut dhe po punohet për zhbllokimin e kësaj rruge.

Akset e tjera rrugore janë të kalueshme nga automjetet

Në rrethin Pukë:

Aksi rrugor Fushë Arrëz – Iballë është e bllokuar nga shembja e dheut si pasojë e reshjeve të rëna dhe po punohet për zhbllokimin e rrugës.

Aksi rrugor Fierzë – Tropojë është i bllokuar kalimi tek Ura e Hidrocentralit të Fierzës pasi ka gërryerje pranë urës nga vërshimi i ujit.

Akset e tjera rrugore janë të kalueshme nga automjetet.

Aksi i rrugës Fushë Arrëz-Iballë është i pa kalueshëm nga shembjet dhe po punohet për zhbllokimin e tyre.

Pas mbledhjes së Komitetit Ndërministror të Emergjencës e drejtuar nga kryeministri Sali Berisha u vendos që si pasojë e kushteve tepër të veshtira te motit eshte bere e mundur te dergohen ndihma ushqimore vetem ne Komunen Dajç, ndërkohe po behen perpjekje maksimale nga strukturat e ushtrisë per te derguar ndihmat ushqimore ne Komunat Ana Malit Velipoje, Berdice.

Janë marrë masa po ashtu sikundër bën me dije shtabi i emergjencës edhe për akomodime të reja të banorëve të evakuuar krahas atyre të planifikuara në qytetin e Shkodrës dhe po shihet mundësia e akomodimit në hotelet e plazhit Velipojë, kryesisht për Komunat Dajç, dhe Bushat.

Po kështu u hodh edhe ideja e akomodimit të tyre në konvalishencën e Durrësit të cilat janë vënë në gatishmëri të plotë nga strukturat e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ministrisë së Brendshme.

mit/NOA
KOMENTE