English

Janullatos uron besimtarët për Pashkët

Tiranë, 23 prill, NOA - Kryepeshkopi i Tiranës, Durrësit dhe i gjithë Shqipërisë, Anasatas Janullatos ka uruar me rastin e festës së Pashkëve gjithë besimtarët ortodoks. Në mesazhin e tij, Janullatos thekson rëndësinë që ka kjo festë për të krishtërët dhe mesazhet që ajo sjellë .

“Besoj në “... një Zot, Jisu Krishtin..., që pësoi dhe që u varros, dhe që u ngjall”. Kremtojmë me ngazëllim Pashkën e Shenjtë dhe Jetëprurëse! Por nuk i mbyllim sytë përpara realitetit të ashpër të jetës sonë të përditshme, dhimbjes, padrejtësisë, sëmundjes dhe vdekjes. Pashka është një përvojë intensive, simbolike, ku zia dhe vajtimi ia lënë vendin gëzimit të Ngjalljes”, thuhet në mesazhin e Janullatosit.

Kryepeshkopi shprehet se “duke marrë natyrën njerëzore, Krishti u përball direkt me dhimbjen. Ai ngushëlloi, mbështeti, u njësua me ata që vuajnë. “Përderisa ua bëtë njërit prej këtyre vëllezërve të mi të vegjël, ma keni bërë mua” (Matth. 25:40). Dhe si përfundim, Ai vetë jetoi dhimbjen shpirtërore e trupore në tërë intensitetin e saj: braktisje, tradhti, mospranim nga populli që i kishte bërë mirë, hedhje poshtë nga udhëheqësit fetarë, poshtërim nga pushteti shtetëror, duke kulmuar me dhimbjen e madhe të Kryqit. Shpëtimtari i botës përqafoi dhimbjen në shkallën absolute”.

Ai thekson edhe mesazhi i Pashkëve vlen për të gjithë brezat. “Ne të krishterët nuk e injorojmë realitetin e ashpër të jetës. Por dimë më tepër, se misteri njerëzor nuk shteron në perspektivat e kësaj jete. Duke ndjekur Krishtin, ecim në dritën e Ngjalljes, në një ripërtëritje të vazhdueshme. Besimi në Zotin, “që pësoi, u varros dhe u ngjall” dhe marrëdhënia e qenësishme me Atë, përçojnë në shpirt qëndresë dhe durim, fuqi për të rezistuar në depresion, qëndrueshmëri burrërore dhe paqe të brendshme. Nga Zoti i kryqëzuar dhe i ngjallur marrim fuqi për të fituar, me pendim të ndërgjegjshëm mbi hidhërimin e brendshëm që shkaktojnë gabimet dhe mëkatet tona. Të durojmë pa mëri dhimbjen që shkaktojnë padrejtësitë, përndjekjet, si dhe braktisja e tradhtia nga njerëz që i deshëm dhe u bëmë mirë”, shprehet Janullatos në mesazhin e tij.

a.k/NOA

KOMENTE
  • Erma Xhillari12:26 - 23 Prill 2011
    Ne kete dite te shenuar se pari uroj gjithe miqte qe me rrethojne "Gezuar Pashket" dhe pastaj gjithe besimtaret. Kur politika e ashper e nje realiteti agresiv kthehet ne moto te jetes atehere eshte e domosdoshme per secilin nga ne te besojme dhe te jetojme ne meshiren dhe perkushtimin e Zotit qe na fali gjithe dhimbjet dhe poshtersite dhe u be viktime e nje keqadashje dhe e nje tradhetie. Besimi yne ngrihet ne nje dite te vetme si shprehje e madheshtise njerezore dhe mbushim kohen me dhimbjen e tij per t'i bere thirrje arsyes se njerzimi vazhdon te shfaqi shenja Judizmi dhe kabaniliteti. Por megjithate rruga e gjithesecilit nga ne eshte perkushtimi ne sferat e nje besimi te pakoment. Ndaj besoni ne ate qe eshte rruge e deshires se Tij, dhe paqja do t'ju ndjeke perjete.