English

KE, javën e ardhshme diskuton për vizat në Ballkanin Perëndimor

Bruksel, 22 maj 2011, NOA – Pas dyndjes së emigrantëve tunizianë në vendet e BE-së, Komisioni Europian do të mblidhet të martën për të shqyrtuar pezullimin e përkohshëm të heqjes së vizave për vendet e Ballkanit Perëndimor.

Më herët Këshilli i ministrave të Punëve të Brendshme të BE-së ra dakord për gjetjen e një zgjidhjeje për emigrantët e paligjshëm duke vendosur gjetjen e një mekanizmi për të ruajtur sistemin e vizave Shengen.

Franca dhe Hollanda janë dy nga vendet e BE-së, që kanë kërkuar shtimin e kontrolleve nëpër kufijtë përkatës, pas kalimit të kufijve të tyre nga emigrantë të paligjshëm.

Mendohet se KE mund të marrë një vendim mbi pezullimin e liberalizimit të vizave për vendet e Ballkanit Perëndimor, pasi vendet e BE-së u gjendën para faktit se mijëra emigrantë tunizianë u dyndën ilegalisht përtej kufijve të Francës pasi kishin një leje të përkohshme qëndrimi në Itali.

Ky vendim që të marrë formë të prerë duhet mandej të miratohet në Parlamentin Europian.

mit/NOA

KOMENTE