English

Raporti i UNODC-it: Bota këtë vit prodhoi 61% opium më shumë

Nju Jork, 17 tetor, NOA - Prodhimi i opiumit në botë, u rrit me 61 për qind në vitin 2011. Statistika është komunikuar nga drejtori ekzekutiv i zyrës së OKB-së për Drogat dhe Krimin, Yuri Fedotov. Ai është duke marrë pjesë në një konferencë ndërkombëtare kushtuar luftës kundër trafikimit të drogave të paligjshme, që po zhvillohet në Baku, ku edhe ka komunikuar shifrat më të fundit të rritjes së prodhimit të opiumit, si lëndë e parë për prodhimin e drogave.

Kështu, sipas zyrtarit të OKB-së, kultivimi i opiumit në Afganistan është rritur dhe kjo pasi sipas tij është shkaktuar nga rritja e çmimeve dhe natyrisht, që fshatarët pas kësaj, tha Fedotov, kanë motive më shumë për të kultivuar bimën e opiumit.

Ndërkaq, sipas tij, Azerbajxhani dhe vende të tjera duhet të përballen me fluksin në rritje të drogës nga Afganistani. “Kjo është arsyeja pse është e nevojshme për të bashkuar përpjekjet për të luftuar tranzitin e drogës”, theksoi Fedotov.

Ai tha se Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogat dhe Krimin kishte planifikuar për të nisur së shpejti një program të ri për Afganistanin dhe vendet fqinje. "Ne do të merremi me problemin e drogës afgane në baza rajonale", vuri në dukje drejtori ekzekutiv i UNODC-it.

Ai shprehu më pas shpresën se Afganistani do të japë kontributin për zbatimin e këtij programi.

Konkretisht, sipas raportit të UNODC-it, prodhimi i opiumit është në rritje në Afganistan, ku zonat me plantacione të paligjshme të kësaj bime narkotike u rritën me 7 për qind këtë vit, duke arritur sipërfaqen totale prej 131.000 hektarë. “Prodhimi i opiumit u rrit nga 3.600 ton në vitin 2010 në 5.800 në vitin aktual. Fitimet që vijnë nga prodhimi ilegal i opiumit, duke marrë parasysh çmimet aktuale të blerjes, do të arrijnë në 1.4 miliardë dollarë këtë vit, gjë që e bën 9 për qind të produktit të brendshëm bruto”, thuhet në raport.

Më tej, citohet se prodhimi i paligjshëm i opiumit dhe heroinës vazhdon të jetë një biznes shumë fitimprurës dhe një pjesë e rëndësishme përbërëse e ekonomisë afgane.

“Ai promovon një destabilizim të mëtejshëm të situatës në vend dhe nxit korrupsionin. Përveç tij, numri i të varurve opiumit është në rritje në Afganistan. Aktualisht, ai kap 2.65 për qind të popullsisë, ndërsa shifra për vitin 2005 ishte 1.4 për qind”, citon më tej raporti.

Ndërkaq, ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov kritikoi ashpër mungesën e vullnetit të autoriteteve amerikane "për të shkatërruar fushat e opiumit në Afganistan”.

"Tragjedia e kësaj situate është se në Evropë të rinj nga një mirë-për-bërë mjedisin social bëhen viktima të sëmundjes (AIDS), si rezultat i përhapjes së drogës", tha Lavrov duke shprehur besimin se "është e nevojshme të luftuar jo vetëm abuzim me drogën, por edhe përhapjen".

Trafikimi i drogës afgane globale përbën kërcënimin më të madh të shteteve anëtare të Organizatës Kolektive të Sigurimit të Traktatit (CSTO).

n.e/NOA

KOMENTE