English

Jorgos Papandreu: Jam optimist për Greqinë

Berlin, 30 nëntor, NOA - Në një intervistë me “Spiegel”, ish-kryeministri grek Jorgos Papandreu shpjegon për herë të parë arsyet e dorëheqjes së tij të habitshme dhe shpresat për unitet kombëtar në Greqi. Ai gjithashtu përkrah zbatimin e bonove, duke thënë se është koha për solidaritet evropian në krizën financiare.

Z. Papandreu, dy javë më parë ju u detyruat të jepnit dorëheqjen për t'i hapur rrugën Lukas Papademos. Kombinuar me Spanjën dhe Portugalinë, tre qeveri të majta në Evropë që kanë rënë viktimë e krizës së euros. Mund të jetë kjo se socialistët janë në të vërtetë jo shumë të mirë në trajtimin e parave dhe problemeve financiare?
”Ne socialistët kemi ide shumë të qarta se çfarë duhet të bëhet në kohë krize. Fakti që zërat tanë nuk janë marrë seriozisht mjaftueshëm në të kaluarën është një nga arsyet pse ne ende jemi aq thellë të kapur në krizë”.

Kështu edhe një herë, ju thoni se janë të tjerët për t’u fajësuar?

”Sigurisht që ne kemi nevojë për disiplinë të rreptë buxhetore, dhe ne duhet të reduktojmë shpenzimet, por neve gjithashtu na duhet një strategji e rritjes. Dhe ne nuk mund të lëmë në harresë tregjet. Është e papranueshme që ata nuk u kanë dhënë kohën që institucionet demokratike kanë nevojë. Kjo minon themelet tona demokratike. Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për rregullimin e rreptë të tregjeve dhe më shumë transparencë, dhe pse ne duhet të përmbajmë agjencitë e klasifikimit. Ne, si socialistë, e kemi kërkuar këtë përsëri dhe përsëri, sepse ne nuk mund ta bëjmë këtë vetëm si një shtet i vetëm. Ky është një gabim duke u bërë nga klasa politike globale dhe, në veçanti, nga Evropa konservatore”.

Megjithatë, në krizë votuesit mesa duket kanë më shumë besim te konservatorët, pa marrë parasysh çfarë politike apo përgjegjësie ata mund të mbajnë. A nuk është ky një zhgënjim për ju?

”Ne ishim të votuar në mes të një krize. Dhe rezultati i zgjedhjeve ishte gjithashtu një votë kundër konservatorëve, të cilët janë përgjegjës për borxhet dhe defiçitin e lartë. Konservatorët i lanë buxhetit grek € 26000000000 në një vit të vetëm. Nëse do të kishim pasur mbikëqyrjen aktuale të rreptë nga ana e BE-së disa vite më parë, këto probleme nuk do të ekzistonin në Greqi sot”.

Megjithatë, nëse dikush ende u beson sondazheve të opinionit, votuesit grekë të etur për një qeveri të re konservatorë dhe partia juaj përballet me një përmbysje të mundshme në zgjedhjet e reja.

”Ne do të duhet të shohim për këtë. Grekët do ta kuptojnë se ne kemi një problem sistematik në Evropë”.

Si ju bën të ndjeheni personalisht, të udhëtoni nëpër Evropë si një lutës dhe të luteni për ndihmë dhe mbështetje?

”Kjo nuk është për mua. Me aq sa unë jam i shqetësuar, pyetje e rëndësishme është nëse unë mund ta ruaj Greqinë nga një katastrofë financiare, dhe nëse unë mund ta reformoj vendin tim. I vendosur në ambiciet e mia, i vë ato pas interesave kombëtare, interesave të popullit tim”.

Ju nuk mbani përgjegjësi politike. Po çfarë mbani?

“Dëshirën për ndryshim. Por ne kemi nevojë për kohë. Ne duhet të bindim miqtë tanë në Evropë për Greqinë e së ardhmes. Unë mund të ndihmoj në këtë drejtim, sepse unë jam krenar për atë që vendi ynë mund të arrijë, ce ila është diçka që ne e kemi treguar tashmë në të kaluarën, gjatë Olimpiadës 2004, për shembull. Por ne kemi bërë gjithashtu gabime”.

Cilat janë ato?

”Borxhi ynë është shumë i lartë dhe deficiti është shumë i madh. Ne kemi jetuar përtej mundësive tona. Si një anëtare e eurozonës, ishte e lehtë për Greqinë për të marrë kredi të lira. Dhe ne nuk e përdornim këtë para siç duhej. Në vend të kësaj, e kemi përdorur atë për të ushqyer një sistem që nuk është konkurrues. Për disa kritikë, e gjithë kjo po ndodhte me shpejtësi të mjaftueshme, dhe ende ne kishim për të bërë kërkesat e mëdha për shumë grekë të cilët ishin të prekur drejtpërdrejt. Por ne kemi arritur edhe një marrëveshje e madhe, nëse ju nuk e shikoni vetëm në deficit. Sistemi i pensioneve ishte reformuar, siç ishin shkollat ​​dhe universitetet. Ne e kemi bërë administratën publike më transparente, dhe ne kemi reduktuar kostot e shpërbërjes së burokracisë. Këto janë ndryshime që vendi ynë kishte arritur në 30 vjet”.

Pse deshët të jepnit dorëheqjen?

”Sepse opozita është më në fund duke treguar një gatishmëri të bashkohet me ne në luftën kundër krizës. Ne tani e ndajmë përgjegjësinë politike. Dhe tani opozita e ka pranuar më në fund këtë. Tani 80 për qind e votuesve mbështesin ndryshimet e nevojshme politike, gjë që dërgon një mesazh të fortë”.

Një qeveri e unitetit kombëtar të ishte kohë më parë. Pse ishte kaq e vështirë për të arritur këtu?
”Kjo është një pyetje e mirë. Ne thjesht na mungonte tradita politike e koalicioneve. Unë e kisha shpallur tashmë para 2009-s fitoren time zgjedhore, që edhe në qoftë se ne kemi arritur një shumicë absolute do të kërkonim partnerë koalicioni, veçanërisht në mesin e të majtëve dhe të gjelbërve, por edhe në mesin e konservatorëve. Doja një ndryshim në klimën politike, por askush nuk ishte i gatshëm për këtë”.

A ekziston vërtet një frymë e re të vërtetë? Lideri i partisë konservatore, Antonis Samaras, refuzoi të pajtohet me masat e ashpra evropiane dhe kërkesat e reformave.
”Ju nuk duhet t’i nënvlerësoni koalicionet. Ka, natyrisht, dallime ideologjike, por shpresoj se ne do të gjejmë rrugën tonë për bashkëpunim më të madh”.

Opozita hodhi poshtë të gjitha masat shtrënguese kryesore të administratës tuaj. Pse jeni kaq optimist papritmas, pas përvojave të dy viteve të fundit?

”Unë dua të jem optimist. Në fund të fundit, ne e bëmë të formuar një koalicion që do të kishte qenë e pamundur vetëm disa muaj më parë. Unë nuk u dorëzova. Unë jam ende shumë aktiv në mbështetjen e kësaj politike, jo vetëm si kryeministër. Unë besoj se me vendimin tim, rritet mundësia e zbatimit të reformave të nevojshme”.

A është qeveria e re Papademos vërtet e aftë për veprime të pavarura politike, duke qenë se është e varur nga shumica e mbajtur nga Partia Socialiste PASOK?

”Ne i kemi ndarë përgjegjësitë. Kjo nuk ka ndryshuar, dhe është e rëndësishme. Ne kemi për të rivendosur sistemin e kujdesit shëndetësor. Ne duhet të vazhdojmë për të ripërtërirë luftën tonë kundër mashtrimit tatimor çdo ditë. Ne kemi qenë shumë të suksesshëm në këtë drejtim në javët e fundit. Kjo dërgon një mesazh të fortë për njerëzit që nuk janë vetëm qytetarët e zakonshëm të cilët duhet të mbajnë barrën”.

Përshtati:n.e/NOA

KOMENTE