English

Ekuacioni parashikon formën e bishtit të flokëve

Fizikanët kanë dalë me një ekuacion që shpjegon dhe parashikon formën e një bisht flokësh.
Raporti në revistën Letra Shqyrtues fizike mund të ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë materialet natyrore, të tilla si lesh dhe flokë.
Ekuacioni i ri merr parasysh ngurtësinë e qimeve, efektet e gravitetit dhe praninë e ondeve ose kaçurrelave.
Puna është kryer nga një ekip i studiuesve britanikë.

"Është një ekuacion shumë i thjeshtë", shpjegon Prof Raymond Goldstein, i cili është profesor Schlumberger në sistemin e komplekseve Fizike në Universitetin e Kembrixhit.
Ai shtoi se rezultatet treguan se si fizika mund të përdoret për "të zgjidhur një problem që ka habitur shkencëtarët dhe artistët që nga Leonardo da Vinci.
Prof Goldstein punuan për ekuacionin me Profesor Robin Ball nga Universiteti e Warwick dhe Patrick Warren, Qendra për Kërkim dhe Zhvillim.
Ekuacioni i formës bisht paraqet kuptimin e parë shkencor të shpërndarjes së qimeve në një bisht, thonë hulumtuesit.
Ai jep kuptim të ri si një pako është fryrë nga presioni i jashtëm i cili vjen nga goditjet mes qimeve përbërëse.
Ajo i hap rrugën për një kuptim më të mirë të materialeve të përbëra e fibrave të rastit, thonë hulumtuesit.
Prof Goldstein i ka paraqitur kërkimet në takimin e Shoqërisë Fizike Amerikane në Boston më 28 shkurt.

KOMENTE