English

Të hash mbi normalen rrezikon të çmendesh

Ngrënia e tepërt çon në dyfishim të rrezikut të humbjes së kujtesës mes të moshuarve, sipas një studimi.
Hulumtuesit zbuluan se ata që konsumonin më shumë se 2.100 kalori në ditë kishin shumë të ngjarë të kenë një rënie të lehtë të njohjes sesa ata që hanin më pak.
Gjetjet sugjerojnë se duke mbajtur një dietë të ulët me kalori në pleqëri mund të mbash mendjen të mprehtë. dhe parandalon fillimin e sëmundjes Alzheimer.
Shkencëtarët në SHBA vëzhguan zakonet e të ngrënit dhe të pirit e 1.200 personave të moshës 70 në 89 të cilët nuk kanë çmenduri, dhe u dha atyre testet e kujtesës.
Ata gjetën se 163 kishin zhvilluar problemet e kujtesës - dhe rreziku ishte më shumë se dy herë më i lartë për ata që kanë konsumuar kalori.
Lidhja ishte e qartë edhe pasi shkencëtarët kishin rregulluar edhe problemet e tjera që mund të ndikonin në uljen e kujtesës si nivelet arsimore ose një histori të strokes, diabeti ose depresioni.
Hulumtuesit kishin ndarë pjesëmarrësit e studimit në tri grupe: një grup që konsumonte 600 deri 1.500 kalori në ditë, një tjetër 1,500 - 2,100, dhe një e tjetër 2,100 deri në 6,000.
Dhe në fund të studimit shkencëtarët vërtetuan se 2 grupet e par nuk paraqesnin rrezik, ndërsa grupi i tretë kishte rrezik për humbjen e kujtesës dhe shfaqjen e sëmundjes Alzheimer.
Një nga studiuesit u shpreh:
Ne e dimë se mosha është një nga faktorët më të mëdhenjtë rrezikut për çmendurinë por një jetesë e shëndetshme, duke përfshirë një dietë të ekuilibruar dhe ushtrime të rregullta, janë të dobishme në mbrojtjen kundër çmendurisë së bashku me një numër të sëmundjeve të tjera kronike. '
Studiuesit janë duke u bërë gjithmonë e më kërkues dhe studime të ndryshme bëhen gjithnjë e më të interesuar në rolin e luajtur nga dieta dhe stërvitja.
Një studim në shkallë të vogël dy vjet më parë zbuloi se njerëzit me gjene që lidhen me prirjen për tu shëndoshur kishin një tru të vogël duke u dhënë atyre një rrezik për tu çmendur.
Njerëzit që bëjnë stërvitje të rregullta fizike dhe një dietë me pak kalori do të kenë një kujtesë të fortë dhe të shëndetshme.


KOMENTE