English

100 trilion baktere qëndrojnë në trupin e njeriut

Kjo mund të duket si një ulje në Hënë e jashtëtokësorëve apo diçka nga një film shkencor por në fakt imazhi në krah tregon viruset të quajtura fage që sulmojnë bakteriet - diçka që ndodh rregullisht brenda të gjithë trupit tonë, dhe që ndihmojnë sistemin tonë imunitar.
Këto janë vetëm disa nga 100 trilion organizma që jetojnë në trupin e njeriut pa bërë asnjë të keqe, madje ndihmojnë organizmin për të qëndruar gjallë.

Bakteret janë përgjegjëse për sëmundjet e pakëndshme, si tetanozi, tuberkulozi. Por bakteret që banojnë në stomakun e njeriut dhe zorrët na ndihmojnë për tretjet e vështira të ushqimeve si karbohidratet duke i thyer ato në molekula të vogla.
Ata na ndihmojnë nga mbulimi i bakterieve të rrezikshme për shëndetin.
Shpesh këto bakterie veprojnë si një lloj rezervuari bakterial, ku të dëmshmit futen atje dhe shkatërrohen dhe kështu trupi shërohet.
Trupi juaj prodhon dhe antitrupa të veçantë, kimike mbrojtëse që zakonisht kanë rolin e sulmit për mikrobet pushtuese, duke i ndihmuar në këtë mënyrë bakteret e mira ti quajmë.
IgA antitrupa (imunoglobulina A) formon një strukturë mbështetëse për të ankoruar bakteret e dobishme në barkun tuaj dhe parandalon largimin e tyre.

KOMENTE