English

Humbja e një të dashuri, dobëson sistemin imunitar duke sjellë dhe vdekjen

Humbja e një të dashuri me të vërtetë mund të shkaktojë vdekjen e atij apo asaj që zemra i është thyer pohojnë shkencëtarët në një studim më të fundit.
Ata thonë se dhembja intensive dobëson sistemin imunitar të trupit duke e lënë atë më të prekshëm ndaj infeksioneve.
Akademikët nga Universiteti i Birmingham kanë gjetur se nivelet në rritje të stresit dhe depresionit sjellin humbjen e një lloj të qelizave të bardha të gjakut të quajtur neutrofile.
Këto janë çelësi për të luftuar infeksionet bakteriale.
Hulumtuesit thonë se efektet përkeqësohen me moshën, pasi të rriturit humbasin aftësinë për të prodhuar një tjetër hormon që mund të kundërveprojë dëmin.
Ata besojnë se kjo pjesërisht mund të shpjegojë pse çiftet të cilët kanë qenë të martuar për vite vdesin muaj, javë ose edhe pak ditë më vonë.
Profesor Janet Zoti, i cili udhëhoqi hulumtimin, tha: "Ka shumë anekdota rreth çifteve që kanë qenë të martuar për 40 vjet, kur njëri prej tyre vdes dhe pastaj tjetri vdes disa ditë më vonë. Duket se ka një bazë biologjike për këtë.

"Jo vetëm që zemra i thyhet për njeriun e tyre të dashur, por ata dhe vetë janë të vdekur të themi se pësojnë një sistem imunitar të thyer që bëhet shumë i prekshëm nga infeksionet.
"Ne mendojmë se çfarë po ndodh është se edhe tek njerëzit që janë të shëndoshë, shifrat me depresion po rriten dhe kjo ka një efekt të fuqishëm mbi sistemin imunitar."
Profesor Janet Lord, dhe kolegët e saj studiuan sistemet imunitare dhe nivelet e hormoneve të moshës 48-65 po në njerëz të shëndetshëm.
Ata gjetën se aftësia e neutrofileve për të luftuar bakteret ishte më e ulët tek njerëzit që kishin vuajtur një humbje.
Ata gjithashtu kanë ngritur nivelet e kortizolit, hormoni i stresit, i cili është i njohur për të shtypur veprimtarinë e neutrofileve duke i bërë ato më pak aktive.
Në vitin 1995 ish-kryeministri James Callaghan vdiq nga pneumonia në moshën 92 vjeçare, vetëm dhjetë ditë pas gruas së tij Audrey, që jetonte prej 67 vitesh.
Dhe në vitin 2003 muzikanti Johnny Cash vdiq në moshën 71 vjeçare nga komplikimet e lidhura me diabetin, por ndërkohë gruaja e tij kishte vdekur 4 muaj më parë.

KOMENTE