English

Transplanti më i vështirë i kryer në SHBA

Mjekët amerikanë kanë kryer një nga transplantët më të vështirë të kryer deri më sot.
Operacioni në Universitetin e Maryland i dha Richard Norris një fytyrë të re, duke përfshirë, nofulla, dhëmbë dhe gjuhën.

37-vjeçari ka jetuar i vetmuar për 15 vjet pasi u plagos rëndë në një aksident me armë, dhe vishte maskë sa herë që ai dilte jashtë.

Operacioni u financua nga marina amerikane, e cila shpreson se teknika do të ndihmojë viktima nga Iraku dhe Afganistani.

Kirurgët që kanë kryer operacionin e 36-orësh të thonë se kjo ishte pjesë e një serie të operacioneve të transplantimit që zgjasin 72 orë, duke përdorur organet nga një donator.
Ai humbi buzët e tij dhe hundën në aksident, dhe kishte vetëm lëvizjen e kufizuar të gojës së tij.

Kirurgu thotë se zoti Norris tani do të rimarrë dhe vitet që i kanë ikur.

"Qëllimi ynë është për ta rivendosur funksionin, si dhe të kemi rezultate të kënaqshme," tha Eduardo Rodriguez.

Ekipi në Universitetin e Merilendit thotë zoti Norris i kanë kthyer atij larjen e dhëmbëve të tij, dhe ka rifituar sensin e tij të nuhatjes.

Qeveria amerikane llogarit se 200 trupa të plagosur mund të jenë të ligjshëm për transplantet në fytyrë.

Transplanti i parë në fytyrë është kryer në Francë në vitin 2005, në një grua që ishte coptuar nga qeni i saj.

Në vitin 2010 kirurgët në Spanjë kryen transplantin e parë e të plotë, në botë për fytyrën.

KOMENTE