English

Rikthehet lindja e dinozaurëve pas miliona vitesh. Zbulim i ri (FOTO)

Një nënë dinozaur gjendet në Argjentinë e cila vdiq ashtu si ajo lindi një specie krejtësisht të re dinosauri, që i ngjante zogjve jofluturues.

Fosili 70-milion-vjeçar, ishte i rrethuar me vezë - të cilat ishin fekonduar dhe zhvilluar shumë, dhe zbulimi mund të jetë çelësi për të kuptuar se si dinozaurët evoluan në zogj.

Dinozauri, Bonapartenykus ultimus, do të kishte qenë rreth tetë metra i gjatë.

Paleaontologu Fernando Novas tha se hulumtimi i fundit lejon palaeontologët për të gjetur një linjë nga ky dinosaur ndaj 'dinosaurve që jetojnë' sot dhe që janë shpendët.
"Me kalimin e kohës, krahët e tyre kanë filluar të zgjaten. Këmbët e tyre ishin përshtatur posaçërisht për të lëvizur me shpejtësi të lartë. Krahët fillimisht kanë shërbyer për futjen në kurth të presë së tyre, por ata përfunduan duke u shndërruar në krahë, sepse lëkura e këtyre dinozaurëve peshonte shumë dhe ngadalë u kthyen në pupla duke i mbuluar këto krahë.

Tani shkencëtarët do të marrin më shumë informacion pas çeljes dhe rritjes së zogjve.
Pra, ne kemi një histori që shkon nga 230 milionë vjet më parë deri tani. Zogjtë korente si pëllumba, apo shqiponje dhe të tjerë mund të jenë dinozaurë.

KOMENTE