English

Bota e ujit në të vërtetë. Akujt po shkrijnë (FOTO)

Si rezultat i ndryshimeve klimatike, ka filluar që të ndihet dhe shkrirja e akullnajave në Antarktidë.

Por nga se po shkaktohet kjo shkrirje e akullnajave apo ndoshta nga ajri i ngrohtë?
Ajri është një faktor indirekt, por ajo ç'ka shkencëtarët zbuluan ishte se ato po shkrijnë nga ajërat e ngrohta nën to, duke bërë që niveli i detit të rritet më shpejt se sa ishte parashikuar.
Hamish Pritchard, një glaciologist në Anketën British Antarktik, tha se hulumtimi duke përdorur një akull-gazing NASA satelit tregoi që ajri i ngrohtë i vetëm nuk mund të shpjegojë se çfarë po ndodhte në Antarktik.
Një ekzaminim më të hollësishëm ka gjetur një zinxhir të ngjarjeve që shpjegon pakësimet e akujve.
Njëzet raftet akull treguan shenja se ata ishin shkrirë me ujë të ngrohtë që poshtë.
Ndryshimet në rrymat e erës kanë shtyrë që ujërat relativisht të ngrohta të shkojnë afër dhe nën raftet lundrues të akullit.

Ndryshimi i erës është shkaktuar nga një kombinim faktorësh, duke përfshirë ndryshimin natyror të motit, vrimaën e ozonit dhe gazeve të tjera.

Shkencëtar i NASA-s shefi Waleed Abdalati, një ekspert në sistemet e Tokës së akullt, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin shkencor, tha se studimi i Pritchard është një përparim i rëndësishëm "dhe jep informacion të rëndësishëm për mënyrën se si Antarktida do të kontribojë në rritjen globale të nivelit të detit.

KOMENTE