English

Seksomnia. A bëni Seks gjatë gjumit?

Shumica e njerëzve janë të njohur me përgjumjen , në të cilin një person në gjumë të thellë do të ngrihet dhe të fillojë të lëvizë rreth shtëpisë. Një tjetër kusht që ndodh gjatë fazës së njëjtë të ciklit të gjumit është sexsomnia, në të cilën individi i fjetur vepron jashtë seksualisht. Ndryshe nga përgjumja, sexsomnia është kryesisht e panjohur dhe e keqkuptuar.

Kjo ka bërë që të bëhet një studim në Spitalin Perëndimor të Torontos në Kanada. Rezultatet e pyetësorëve të mbushur nga 832 pacientët e qendrës së gjumit zbuluan se 62 pjesëmarrës ishin sexsomnias me përvojë. Hulumtuesit presin se përqindja e atyre me sexsomnia të jetë më e ulët në popullatën e përgjithshme, por këto rezultate bënë ata të kuptojnë se gjendja mund të jetë më e zakonshme se besohet më parë.

Çfarë është Sexsomnia?

Ashtu si gjendja e përgjumur, sexsomnia është e njohur si një parasomnia, një aktivitet jonormal që ndodh gjatë një lloji të veçantë të gjumit. Por ndryshe nga format e tjera të parasomnia, gjendja është seksualisht agresive në natyrë.

"Seks në gjumë ose sexsomnia është një formë jo e shpejtë e lëvizjes Syri (NREM) parasomnia, e ngjashme me përgjumjen, i nxit njerëzit që të angazhohen në akte seksuale të tilla si masturbim, përkëdhelje, marrëdhënie, dhe nganjëherë përdhunimin, ndërsa ata janë në gjumë", thotë Robert Oexman, DC, drejtor në Institutin e "Flini që të jetoni" në Joplin. "Kjo është e ngjashme me përgjumjen, në atë që ndodh gjatë gjumit NREM, por në mjekësi është një kusht i veçantë."
Të gjithë ata që kryejnë në gjumë veprime të tilla nuk i kujtohet asgjë më pas.

Nga se shkaktohet Sexsomnia?

Eekspertët nuk janë saktësisht të sigurt se çfarë e shkakton atë. Megjithatë, nuk janë të qartë disa faktorë të rrezikut që e bëjnë sexsomnia në shumë gjasa të ndodhë në disa njerëz dhe në disa të tjerë jo.
Disa medikamente mund të shkaktojnë këto lloje të sjelljeve. Gjithashtu mund të jetë një komponent gjenetik për gjumin parasomnias NREM, që zakonisht trashëgohet nëpër familjet ". Drogëa dhe abuzimi me alkoolin janë faktorë të tjerë të rrezikut për sexsomnia, shton Rosenberg.

Sipas të dhënave nga spitali perëndimore Toronto, meshkujt kanë më shumë gjasa të përjetojnë seks në gjumë se sa femrat, edhe pse të dy mund të preken.

Si mund të kurohet

Aktualisht, nuk ka barna për trajtimin e sexsomnia, por mjekët kanë pasur sukses duke përdorur disa kombinime medikamentesh që e bëjnë pacientin të jetë në kontroll për disa muaj.

Një tjetër mënyrë e rëndësishme për të trajtimin e sexsomnias është duke krijuar një mjedis të sigurt për ata që preken nga gjendja. Kjo mund të përfshijë fjetjen në një dhomë gjumi të veçantë, mbyllje të dyerve, meqëllim të jetë ai i mbrojtur por dhe të tjerët thotë Dr Malhotra.

Së fundi, nëse një çrregullim themelor gjumi apo droge dhe alkooli mund të shkaktojë sexsomnia. "Marrja e sigurt se pacientët janë duke marrë sasi të mjaftueshme të gjumit, duke shmangur medikamente të caktuara, ose trajtimin e çdo çrregullimi të gjumit mund të jetë i vetmi trajtim i nevojshëm për të zhdukur atë ", thotë Malhotra.

KOMENTE