English

Test gjaku që zbulon nëse do sëmuresh nga kanceri i gjirit

Një test gjenetik mund të ndihmojë parashikimin në kancerin e gjirit shumë vite para se ai të zhvillohet, pohojnë shkencëtarët.
Studimi i tyre tregon se rreziku mund të dyfishohet në gratë e të cilave gjenet janë ndryshuar nga ekspozimi ndaj faktorëve të mjedisit si hormonet, rrezatimit të duhanit, alkoolit, dhe ndotja.
Gjetjet mund të çojnë në një test të gjakut që do të identifikojë ato që janë më në rrezik të kancerit të gjirit dhe formave të tjera të sëmundjes, thonë studiuesit.
Në studim, mostrat e gjakut janë marrë nga 1.380 gra të moshave të ndryshme që nuk kishin zhvilluar kancerin e gjirit.
Hulumtuesit hetuan nëse ndryshimi i një gjeni të vetëm nga një proces iquajtur methylation mund të parashikojë nëse gratë janë në rrezik të kancerit të gjirit.

Gratë që treguan nivelet më të larta methylation kishin dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e gjirit si ato me nivelet më të ulëta.
Methylation është një mekanizëm që lejon riprogramimin e gjeneve për t'u prekur nga ekspozimi ndaj faktorëve të mjedisit.
Efektet e tilla janë duke u parë si shofere të rëndësishme të kancerit dhe ato mund të ndodhin në mitër, rreth lindjes ose më vonë.
Gjithsej, 640 gra në studimin e zhvilluar për kancerin mesatarisht testet e gjakut janë kryer tre vite para diagnozës.
Në disa raste rezultatet zbuluan kancerin e gjirit deri në 11 vjet. Rezultatet ishin të qarta sidomos në mostrat e gjakut nga gratë nën moshën 60 vjeç.

Rreziku mesatar i zhvillimit të kancerit të gjirit është një në nëntë gra. James Flanagan, nga Imperial College në Londër, i cili udhëhoqi hulumtimin, tha: "Ne e dimë se variacionigjenetik ndikon në rrezikun e një personi të sëmundjes.
"Me këtë studim të ri, ne tani mund të themi se ndryshimi epigenetic, apo dallime në mënyrën se si gjenet janë modifikuar, gjithashtu ka një rol.
"Ne shpresojmë se ky studim është vetëm fillimi i të kuptuarit tonë në lidhje me komponentin epigenetic të kancerit të gjirit.
"Sfida do të jetë si të inkorporojmë të gjithë këtë informacion të ri në modele kompjuterike që përdoren aktualisht për parashikimin e rrezikut individual."
Ai tha se studimi ngriti mundësinë e një testi të gjakut të thjeshtë për të vlerësuar rrezikun e kancerit të gjirit përpara, duke shikuar në ndryshim të gjeneve individuale.
Kombinuar me informacione të tjera, të tilla si një histori familjare të kancerit të gjirit, ajo mund të ndihmojë në identifikimin e grave që mund të përfitojnë nga monitorimi apo parandalimi, që përfshin kirurgji ose mjekime parandaluese.

Baronesha Delyth Morgan e Fushatës së kancerit të gjirit tha: 'Hulumtimi i Dr Flanagan është aq emocionuese, sepse ai sugjeron se ekziston çdo mundësi se rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit mund të vendoset shumë dekada më parë.
"Ne mund të shikojmë mënyrat e parandalimit të sëmundjes dhe të zbulimit të asaj më herët për tu dhënë njerëzve mundësinë më të mirë të mundshme për të mbijetuar."
Gjeni ATM ka qenë i lidhur me kanceret e tjera, duke përfshirë Limfoma dhe leuçemi.

KOMENTE