English

Zbulohet enzima që mund të parandalojë plakjen

Shkencëtarët kanë zbuluar një proteinë që mund të ngadalësojë një pjesë të procesit të plakjes në astronautët dhe të moshuarit.
Një studim nga Universiteti i Teramo në Itali gjeti se enzima 5-lipoxygenase luan një rol kyç në vdekjen e qelizave në hapësirë.
Ata besojnë se ajo do të pengojë në parandalimin apo zvogëlimin e peshës së problemeve të imunitetit në astronautët të shkaktuara nga fluturimet në hapësirë.

Hulumtues Dr Mauro Maccarrone, i cili udhëhoqi studimin, tha: "Rezultatet e këtij hulumtimi në hapësirë ​​mund të jenë të dobishme për të përmirësuar shëndetin në të moshuarit në Tokë.

5-Lipoxygenase inhibitorë, e përdorur tashmë për të frenuar sëmundje inflamatore të njeriut, mund të jetë një grup i komponimeve ".
Dr Maccarone dhe kolegët e bëri këtë zbulim duke kryer eksperimente që përfshinë dy grupe të limfociteve të njeriut që janë izoluar nga gjaku i dy donatorëve të shëndetshëm.
Grupi i parë i limfociteve u ekspozua ndaj microgravitetit në bordin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës.
Grupi i dytë u vu në një Centrifuge bord i ISS, ku kishte të njëjtat kushte si ato të hapësirës por në Tokë, ku forca e gravitetit është normale.
Kur vdekja e programuar qelizore (apoptozës) është matur në të dy grupet, doli limfocitet e ekspozuar ndaj microgravitetit treguan një rritje mbi atë që konsiderohet "normal".
Grupi i ekspozuar ndaj gravitetit të stimuluar në Tokë nuk treguan dallim të pazakontë. Në veçanti, shkencëtarët besojnë se ky ndryshim është shkaktuar nga nivele të ndryshme të enzimës 5-lipoxygenase.

"Është çudi se trupat kanë nevojën e gravitacionit në Tokë për të funksionuar siç duhet, sepse kemi evoluar për të mbijetuar në këtë planet", tha Dr. Gerald Weissmann.
"Ashtu si njerëzimi po lëviz edhe në hapësirë është e qartë se ne kemi nevojë të dimë se si të sigurojmë kushte të banueshme, por edhe se si të sigurojmë shëndetin tonë.
"Për fat të mirë, ashtu siç kemi mësuar të përballemi me ambiente me një gravitet të ulët, ne gjithashtu zhbllokojmë sekretet për të patur një jetëgjatësi në tokë.

KOMENTE