English

Lenini u helmua nga Stalini. Teoria e re dhe e bujshme

Themeluesi i komunizmit rus, Vladimir Lenini vdiq pasi u helmua nga Jozef Stalini pasardhësi i tij politi, sipas një teorie të re e të bujshme.
Historiani rus Lev Lurie, beson se ndërsa Lenini ishte tashmë me shëndet të dobët, Stalini mund të ketë përfunduar misionin e tij pas një grindje të hidhur.
Lenini, i cili kishte mbështetur fillimisht rritjen e Stalinit në pushtet, më vonë filloi përafrimin me Leon Trotsky.
Në shënimet e diktuara para vdekjes së tij, Lenini kritikon sjelljen e vrazhdë të Stalinit dhe natyrën ambicioze.
Ai madje sugjeroi se Stalini duhet të hiqet nga posti i tij i Sekretarit të Përgjithshëm të Partisë Komuniste.
Helmimi më vonë do të bëhet metodë e preferuar e Stalinit për t'u përballur me armiqtë e tij, vë në dukje Lurie.
Ai shtoi: "Gjëja më qesharake është që truri i Leninit ende ruhet në Moskë, kështu që ne mund të hetojmë".
Teoria Popullore pohon se Lenini vdiq nga sifilizi, sëmundje seksualisht e transmetueshme.

Trupi i tij i balsamosur ende qëndron në shfaqje publike në një mauzole në Sheshin e Kuq, pothuajse 20 vjet pas rënies së shtetit komunist.
Z. Lurie dhe neurolog Dr Harry Vinters shqyrtuan të dhënat e Leninit në një konferencë vjetore në Universitetin e Maryland, Shkollës së Mjekësisë në vdekjen e njerëzve të famshëm.
Dr Vinters ka vënë përpara një teori të veçantë, duke ruajtur atë të stresit apo një histori familjare mjekësore që mund të llogariten për vdekjen e Leninit
Para vdekjes së tij, shëndeti i liderit 53-vjeçar sovjetik, kishte qenë në përkeqësim me kalimin e kohës.
Në vitin 1921, ai harroi fjalët e një fjalimi të madh dhe shkruante me dorën e majtë pas një goditje në tru.
Një goditje e madhe më pas e la atë të paralizuar dhe të paaftë për të folur.
Një autopsi gjeti enët e gjakut në trurin e tij mjaft të ngurtësuara gjë që rezultoi se kanë qenë e vështirë për t'u kuptuar, tha Dr Philip Mackowiak, i cili organizoi ngjarjen vjetore.
Mackowiak tha se ai asnjë faktor i jashtëm nuk ka ndikuar në shëndetin e tij
Lenini nuk pinte duhan - ai kurrë nuk i la duhanpirësit pranë tij. Ai gjithashtu nuk kishte diabet, nuk ishte mbipeshë dhe autopsia nuk ka gjetur ndonjë dëshmi të presionit të lartë të gjakut.
Nuk kishte 'dyshime të konsiderueshme " se në mesin e rusëve në kohën e vdekjes së Leninit sifilizi ishte për të fajësuar, tha Mackowiak.
Megjithatë, historia e familjes duket se ka punuar më shumë kundër Leninit, tha Vinters.
Lenini ishte trajtuar për sifilis duke përdorur medikamente primitive në dispozicion në atë kohë, dhe ndërsa sëmundja seksualisht e transmetueshme mund të shkaktojë goditje, nuk ka asnjë dëshmi nga simptoma e tij apo e autopsisë që ishte rasti me Leninin, tha Vinters.
Babai i liderit sovjetik gjithashtu vdiq në 54 dhe të dy mund të kenë qenë predispozuar nga arteriet.
Stresi gjithashtu është faktor rreziku për goditje tha neurolog.
"Njerëzit gjithmonë janë përpjekur për ta vrarë atë, tha Dr Vinters.
Dr Vinters, i cili shqyrtoi të dhënat e autopsive dhe historinë klinike të liderit, tha se testet e toksikologjisë që mund të kenë shpallur helmim nuk janë kryer gjatë autopsisë.
Raportet nga koha tregojnë gjithashtu se Lenini ishte aktiv dhe duke folur disa orë para vdekjes së tij.
Dhe pastaj ai ka përjetuar një seri të vërtetë konvulsionesh e cila është mjaft e pazakontë për dikë që ka një goditje ", tha Vinters.
Konferenca mbahet çdo vit në shkollë, ku studiuesit në të kaluarën kanë ri-shqyrtuar diagnozat e figurave duke përfshirë King Tut, Christopher Columbus, Simon Bolivar dhe Abraham Lincoln.


KOMENTE