English

Makinat pa shofer. Google mer licensën nga Nevada për këto makina

Makina Driverless (pa shofer) së shpejti do të jetë një realitet në rrugët e Nevada, pasi shteti ka miratuar licencën e parë në Amerikë për vetë-drejtim të automjetit.

E para që do të dalë në autostradë do të jetë një Prius Toyota e modifikuar nga kompania e kërkimit Google, e cila është rruga kryesore në teknologjinë e makinave driverless.

Kompani të tjera të makinave dëshirojnë që makinat e tyre të pranohen nga shteti i Nevadas duke u modifikuar si Toyota.

Makina përdor kamerat video të montuar në çati, radarë sensorë dhe një varg lazer gjetës për të "parë" të trafikun.

Inxhinierët në Google kanë testuar më parë makinën në rrugët e Kalifornisë, duke përfshirë edhe kryqëzimin në urën Golden Gate të San Francisko-s.

Për ato teste, makina mbetet e plotësuar në të gjithë kohërën nga një shofer i trajnuar dhe i gatshëm për të marrë kontrollin në qoftë se software dështon.

Sipas inxhinier të software Sebastian Thrun, makina ka përshkuar 140,000 milje pa aksidente, përveç një xhungë që morri në dritat e trafikut nga një makinë që vinte nga prapa.
Bruce Breslow, drejtor i Departamentit të automjeteve në Nevada, thotë se ai beson se automjetet Driverless janë "makina e së ardhmes".
Makina ka targë të kuqe për ta bërë të njohur dhe mbaron me 001.
"Shumica dërrmuese e aksidenteve të automjeteve janë për shkak të gabimit njerëzor," tha senatori Californisë Alex Padilla, kur ai futi legjislacionin.

KOMENTE