English

Qelizat mbrojtëse, do të mbrojnë pacientët me kancer

Një lajm i mirë për pacientët që janë të sëmurë me kancer dhe që janë të detyruar të bëjnë kimioterapi.

Kimioterapia është proçedurë e punës, e cila ka si synim të shkatërrojë qelizat kanceroze ose të izolojë ato.
Por kimioterapia ka dhe efektet e saj duke dëmtuar dhe indet e tjera si palcën e eshtrave.

Për këtë shkencëtarët kanë zbuluar se para kimioterapisë të bëhetë e mundur mbrojtja e qelizave të tjera dhe të luftohen ato kanceroze.
Kjo është arritur duke përdorur qeliza embrionale të modifikuar gjenetikisht për të mbrojtur palcën e eshtrave.
Trupi vazhdimisht nxjerr apo prodhon qeliza të reja të gjakut në hapësirat boshe brenda kockave. Megjithatë, palca e kockave është tepër e ndjeshme ndaj kimioterapisë.
Rezultatet e trajtimit në më pak qeliza të bardha të gjakut të prodhuara, të cilat rrisin rrezikun e infeksionit dhe më pak qeliza të kuqe të gjakut, e cila çon në gulçim dhe lodhje.

Studjuesit në Qendrën Fred Hutchinson Cancer Research, ne Seattle, tha se këto efekte ishin "një pengesë e madhe" për të përdorur kimioterapi dhe thoshte shpesh trajtimi duhej të ndalohej ose të vonohej ose të ulej doza e kimios.

Për këtë është kryer një studim i tillë. Palca e eshtrave është marrë nga pacientët dhe qelizat burimore, të cilat prodhojnë gjak, dhe u izoluan. Një virus u përdor më pas për të infektuar qelizat me një gjen i cili mbron qelizat nga kimioterapia. Qelizat janë vënë më pas përsëri te pacienti.

Pacienti më pas kishte reaguar mjaft mirë pas përdorimit të kimioterapisë duke dhënë rezultate të suksesshme duke rritur dhe jetëgjatësinë e pacientit.

Por përsëri duhen bërë akoma më shumë testime për të dhënë një përfundim se si të përdoren te të gjithë pacientët e sëmurë me kancer.

KOMENTE