English

Si do të duket qiellit kur të përplaset Milky Way me galaktikën Andromeda në katër miliard vite

Ky imazh i pabesueshëm tregon se si Qielli jonë do të duket kur Milky Way galaxy të përplaset me fqinjin tonë Andromeda galaxy, në katër miliard vjet.

Astronomët e NASA-s kanë konfirmuar se, sipas modeleve të tyre të fundit, një përplasje e madhe do të ndodhë në një ngjarje të madhe kozmike. Përplasja pritet të ndodhë katër miliard vjet më vonë nga tani.

Edhe pse Toka dhe sistemi i saj diellor nuk do të shkatërrohet, kjo do të jetë shtyrë larg nga thelbi galaktike më shumë se sa është tani.
Pas gati një shekull të spekulimeve në lidhje me fatin e ardhshëm të Andromeda-s dherrugës së Qumështit, ne më në fund kemi një tablo të qartë se si ngjarjet do të shpalosen gjatë miliardave viteve që vijnë", tha Sangmo Tony Sohn, i institutit Baltimore, Maryland.

Një tërheqja e ndërsjellë e gravitetit po sjell dy galaktikat së bashku si Andromeda, e njohur për shkencëtarët si M31, i bie në një normë të egër në drejtim të Rrugës së Qumështit.
Andromeda është aktualisht 2.5 million dritë-vjet larg.
Andromeda po shkon drejt galaktikës së Tokës afërsisht me 250.000 milje në orë.
Kjo normë është ekuivalent e udhëtuar nga Toka në Hënë në një orë.
Më parë kishte qenë e vështirë për të përcaktuar nëse dy galaktikat do të përplaseshin me njëra-tjetrën.

Astronomët kanë përdorur kamera jashtëzakonisht të fuqishme për të kapur matjet që ishin vendimtare për të kuptuar lëvizjen e Andromeda.
Si universi po zgjerohet dhe rritet, goditjet mund të ndodhin në mes të dy galaktikave së bashku për shkak të gravitetit nga materia e zezë rreth tyre.
Këto lloje të bashkimeve do ishte mirë të ndodhnin në të kaluarën kur gjithësia nuk ishte aq e madhe sa është sot.


KOMENTE