English

George Soros: tre muaj janë të rëndësishëm për të shpëtuar euron

Investitori miliarder George Soros ka paralajmëruar liderët evropianë se ata kanë një "dritare tre-mujore" për të ruajtur euron.

Ai tha se besonte se Greqia do të zgjedhë një qeveri të gatshme të veprojë në përputhje me kushtet e kredisë të vendosur nga BE-ja në zgjedhjet e këtij muaji.
Por ai tha se ekonomia gjermane do të fillojë të dobësohet në vjeshtë, duke e bërë atë shumë të vështirë për kancelaren Angela Merkel për të siguruar mbështetje të mëtejshme.
Ai tha se udhëheqësit nuk e kanë kuptuar "natyrën e krizës dhe se ndërsa udhëheqësit evropianë u përqëndruan në nivelet e borxhit, kriza ishte "më shumë një problem bankar dhe një problem i konkurrencës".

Për këtë arsye, ai tha se kishin "zbatuar zgjidhje të gabuar".

"Ju nuk mund të reduktoni barrën e borxhit duke pakësuar ekonominë, vetëm duke rritur rrugën tuaj nga ajo," shtoi ai.

Z. Soros, duke folur në një konferencë në Itali, është duke iu referuar masave drastike shtrënguese që janë zbatuar në të gjithë Evropën, masat që tani janë duke u marrë në pyetje nga një numër në rritje i politikanëve dhe komentuesve.

Pa politika për nxitjen e zhvillimit, e cila do të mundësonte qeveritëe për të rritur të ardhurat për të paguar borxhin, zoti Soros tha se koha po mbaron për euron.

"Unë pres që publiku grek do të jetë i frikësuar mjaft nga perspektiva e dëbimi nga BE-ja se ajo do të japë një shumicë të ngushtë të vendeve në një koalicion që janë të gatshëm të përmbahen nga plane dhe marrëveshje aktuale " tha ai.

Megjithatë, kjo do të sigurojë vetëm një afat të përkohshëm, paralajmëroi ai, pasi publiku gjerman bëhet më pak i gatshëm për të vazhduar garancinë nga fqinjët e saj të dobët evropiane.

"Kriza ka mundësi për të patur kulmin e saj në vjeshta. Deri në atë kohë, ekonomia gjermane do të dobësohet, në mënyrë që Kancelarja Merkel do ta ketë edhe më të vështirë se sot për të bindur publikun gjerman që të pranojë ndonjë përgjegjësi shtesë Evropiane

"Kjo është ajo që krijon një dritare tre-mujore."

KOMENTE