English

Planeti Venus udhëtim spektakolar në gjithë sipërfaqen e Diellit. Shiheni nga Toka

Planeti Venus ka vendosur për të lëvizur në të gjithë sipërfaqen e Diellit dhe do shikohet nga Toka.

Udhëtimi i tij do të jetë më shumë se 6 orë e gjysmë që do të nisë pas 22:00 GMT (23:00 CET) të martën dhe është një fenomen shumë i rrallë astronomik që nuk do të përsëritet përsëri deri në 2117.

Vëzhguesit do të pozicionohen në veriperëndim të Amerikës, në Paqësor, dhe Azinë Lindore për të kapur ngjarjen në tërësi.
Por disa pjesë të spektaklit do të jenë të dukshme nëpër një bandë më të gjerë të sipërfaqes së Tokës, nëse moti do të jetë i kthjellët.

Skywatchers në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, do të kapë fundin e udhëtimit në agimimin e të mërkurën .

Venusi do të shfaqet si një disk i vogël i zi kundër yllit tonë, por askush nuk duhet të shikojë atë, pa pajisjet e duhura.

Parja e Diellit me sy të lirë ose me dylbi jo profesionale është një dëmtim për syrin madje dhe verbëri.

Udhëtimet e tilla të Venus ndodhin katër herë në përafërsisht 243 vjet, më saktë, ato paraqiten në çifte, ngjarje të ndara nga rreth tetë vjet dhe këto çifte janë të ndara nga rreth 105 apo 121 vjet.

Arsyeja për intervale të gjata qëndron në faktin se orbitat e Venusit dhe Toka nuk qëndrojnë në të njëjtin avion dhe një transit(udhëtim) mund të ndodhë vetëm nëse të dy planetet dhe Dielli janë vendosur pikërisht në një linjë.

Kjo ka ndodhur vetëm shtatë herë në moshën largpamëse: në 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 dhe 2004.
Udhëtimi tjetër do të jetë sot, në 2117 dhe 2125. Personi i parë që parashikoi një tranzit të Venusit - 6 dhjetor, 1631, ishte Johannes Kepler, por ai vdiq para se të ndodhte.

KOMENTE