English

Takim urgjent i G7. Bisedime mbi krizën në eurozonë

Shefat e financave të grupit G7 të kombeve të industrializuara kanë zhvilluar bisedime urgjente rreth krizës së borxhit në eurozonë.

Ajo vjen në mes të shqetësimeve të freskëta rreth ekonomisë së eurozonës. Banka, theksoi se të dhënat tregojnë se aktiviteti i sektorit privat, duke përfshirë në Gjermani, ka pësuar rënie në maj të këtij viti
Të shqetësuar për ekonominë e Spanjës, liderët e eurozonës janë gati për të nisur lidhjet e përbashkëta.

Por Gjermania përsërit qëndrimin e saj se bashkimi fiskal duhet t'i paraprijë eurobonove.

Wolfgang Shable, ministri i financave i Gjermanisë, ka thënë në një intervistë për gazetën Handelsblatt: "Qeveria ka thënë gjithmonë se para se të fillojnë të flasin në lidhje me menaxhimin e borxhit të përbashkët, ne kemi nevojë për bashkim të vërtetë fiskal."

Subjekt i eurobonove, i cili konsolidon borxhin në eurozonë dhe ndihmon për të ulur koston e huamarrjes, ishte një çështje përçarëse në një samit të Bashkimit Evropian muajin e kaluar.

Duke folur për gazetarët përpara telekonferencës G7, Ministri i Financave të Kanadasë, Jim Flaherty, tha se Evropa tani është një "shqetësim i vërtetë".

Shumë politikanë, zyrtarë dhe ekonomistë besojnë se krijimi i eurobonove është rruga për të ecur përpara. Dhe në Francë, Greqi dhe gjetiu në Evropë, nuk duket të jketë një reagim kundër masave shtrënguese që shumë njerëz ankohen janë shumë të rënda.

KOMENTE