English

BE plani për të mbrojtur taksapaguesit nga bankat e dështuara (VIDEO)

BE - Propozimet e projektuara për të ndaluar paratë e taksapaguesve duke u përdorur për të shpëtuar bankat e dështuara do të zbulohet nga Komisioni Evropian më vonë.
Ata synojnë të sigurojnë që humbjet të përballohen nga aksionerët dhe kreditorët e bankave dhe të minimizojnë kostot për tatimpaguesit.
Ajo dëshiron të parandalojë vrapimet në bankat në vende - të tilla si Spanja ose Greqia - duke tërhequr poshtë gjithë sistemin.
Qëllimi kryesor është për të sigurojë që funksionet thelbësore të përditshme bankare - të tilla si makinat e parave - të mbahen në punë.
Kriza globale financiare ka parë një varg të bankave të mëdha të dështojnë, duke përfshirë Northern Rock, Lehman Brothers, leading Icelandic banks, Belgian-Dutch gjigant Fortis dhe Franco-Belgian Dexia dhe Republic of Ireland's Anglo Irish Bank.
Megjithatë, legjislacioni i ri nuk ka gjasa për të hyrë në fuqi më herët se para vitit 2014. Me spekulimet në rritje të bankave spanjolle, dhe ndoshta ato në Qipro, nevoja për mbështetje, do të jetë shumë vonë për të mbrojtur taksapaguesit.
Spanja është duke u përpjekur për të gjetur më shumë se 80bn euro (£ 65bn; $ 100bn) për të forcuar mbulesën e kapitalit të bankave të saj.
Spanja po përballet me një vrimë të zezë në bankat e saj, të shkaktuar nga rrëzimi i pronës. Ajo nuk e di se çfarë kredi të këqija janë të fshehura aty. "
Të martën, ministri i financave i Spanjës tha se tregjet e kreditit u "mbyllur në mënyrë efektive" për vendin e tij. Një test kyç do të vijë të enjten, në Spanjë për shkak të ankandit deri në 2bn euro të obligacioneve.
Ndërkohë, të mërkurën Moody ka shkurtuar normën e rrezikut për disa banka gjermane dhe austriake, duke përfshirë Commerzbank.

1083

KOMENTE