English

Kinezët i drejtohen Amerikës. Dëshirë e madhe për të eksploruar atë

Në ambasadën amerikane në Pekin çdo ditë të javës qindra kinezë mbajnë në duar letrat e tyre për të aplikuar për viza amerikane.

Ata janë atje për të aplikuar për viza për të vizituar Amerikën - për të punuar, për të studiuar dhe për të udhëtuar.

Dëshira për të shkuar në Shtetet e Bashkuara është vetëm një nga simbolet që zbulon apelin e qëndrueshëm të vendit për të huajt.

Udhëheqësit e Kinës duan vendin e tyre ta shohin në një dritë të ngjashme me Amerikën - dhe kanë shpenzuar miliarda dollarë për të projektuar imazhin e duhur.

Por një numër i incidenteve të fundit si fluturimi i një aktivisti të verbër në SHBA, duket se kanë penguar këto përpjekje.

"Unë nuk mendoj se ne dimë se si të flasim dhe për të krijuar pushtetin e butë për komunitetin ndërkombëtar", ka thënë Huang Hung, redaktor i revistës iLook.

Ajo tha se udhëheqësit e vendit shpesh miratojnë një patronizues ose një qëndrim ngacmimi, por asnjëra prej të cilave nuk i bën të dashur të huajt.
Të rinjtë kinezë janë të etur të shohin Amerikën dhe të zbulojnë kulturën e këtij vendi dhe të kuptojnë çfarë ka më shumë apo ku qëndron suksesi i këtij vendi në krahasim me vendin e tyre. Ata shprehen se përmes programeve amerikane që shohin njerëzit janë tepër të hapur, dinë si ta përcjellin çdo lloj presioni dhe janë më të lumtur.
Atëherë dëshira për të zbuluar këto gjëra i shtyn ata për të aplikuar dhe eksploruar Amerikën.

KOMENTE