English

Pse mushkonja qëndron në ajër pas goditjes nga pikat e shiut?

Mushkonjat janë insekte aq të vogla por kanë një forcë dhe fuqi të madhe.

"Fuqia" e tyre pasi pas pickimit ato janë në gjendje të infektojnë trupin e njeriut madje disa lloje specifike mushkonjash shkaktojnë dhe vdekjen apo të transmetojnë sëmundje vdekjeprurëse.

Për nga forca përsëri qëndrojnë pasi një studim i ri ka zbuluar se një pikë uji që është 50 herë më e rëndë se trupi i saj, bie mbi të dhe përsëri ajo është në gjendje të fluturojë. Pra ato janë në gjendje të fluturojnë dhe në një rrebesh të madh.

Por nëse do t'i ndodhte njeriut një gjë e tillë nuk do të mbijetonte, pra duke marrë një raport të tillë njeriu të goditet nga një trup tjetër që është 50 herë më i rëndë se pesha trupore e njeriut.

Ekipi hulumtues, i kryesuar nga Profesor Asistent i Inxhinierisë Mekanike Hu David dhe studenti i doktoraturës Andrew Dickerson, gjeti se mushkonjat marrin forcat në ndikim të ulët nga shiu, sepse masa e paktë e mushkonjave i humb vrullin pikave të shiut.

Kjo thonë studiuesit do të shërbejë për të përmirësuar dizajnin dhe karakteristikat e automjeteve mikro-ajrore të cilat janë gjithnjë e më shumë duke u përdorur nga dhe operacionet e shpëtimit dhe të mbikqyrjes.

Për të studiuar se si mushkonjat fluturojnë në shi, ekipi hulumtues ka ndërtuar një arenë të fluturimit të përbërë nga një kafaz akrilik të vogël i mbuluar me rrjetë që përmban mushkonjat, por që lejojë hyrjen e pikave të ujit.
Ata kanë përdorur një avion me ujë për të simuluar një lumë shiu dhe ka vëzhguar gjashtë mushkonjat fluturues në lumë. Të gjitha mushkonjat i mbijetuan përplasjes.
"Forca e përplasjes duhet të barazohet me rezistencën e aplikuar nga ana e insekteve," tha Hu. 'Mushkonjat nuk rezistojnë fare, por thjesht shkojnë me rrjedhën.'
Ekipi ka filmuar gjithashtu mushkonjat fluturuese që iu nënshtruan shiut të rënë me pika.
"Për të mbijetuar, mushkonja duhet përfundimisht të ndahet nga pjesa e përparme e braktisjes," tha Hu.
"Mushkonja realizon këtë duke përdorur këmbët dhe krahët e saj të gjatë përmes të cilëve i zvarrit ku forcat veprojnë për të rrotulluar mushkonjën jashtë ngapikën e kontaktit. Kjo është e nevojshme, ndryshe mushkonja do të hidhej në tokë me shpejtësinë e një pikë shiu në rënie. "

KOMENTE