English

OBSH-ja jep alarmin, Gonorrea e pashërueshme, rezistente ndaj çdo lloj antibiotiku

Një 'super' tendosje e gonorresë së pashërueshme ka përfshirë edhe vendet e zhvilluara në të gjithë botën, duke përfshirë Britaninë dhe Irlandën e Veriut.

Sëmundje seksualisht e transmetueshme, e cila infekton miliona njerëz çdo vit, është duke u bërë rezistent ndaj të gjithë antibiotikëve sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Agjensia e shëndetit e OKB u kërkon qeverive dhe mjekëve për të rritur mbikëqyrjen e sëmundjes ngjitëse seksuale, të dytë, më të zakonshme, pas klamidias.
Gonorrea mund të shkaktojë inflamacion varfëri, komplikime të shtatzënisë dhe në raste ekstreme, të çojë në vdekje maternale.

Foshnjat e lindura nga nënat me gonorre kanë një shans prej 50 përqind më shumë të zhvillimit të infeksioneve të syrit që mund të rezultojnë në verbëri.

"Ky organizëm ka në thelb zhvillimin e rezistencës kundër çdo mjekimi që kemi hedhur në të," tha Dr Manjula Lusti-Narasimhan një shkencëtar në OBSH në Departamentin e sëmundjeve ngjitëse seksuale.
Kjo përfshin një grup të antibiotikëve të quajtur cephalosporins aktualisht konsiderohet vija e fundit e trajtimit.

Rezistenca ndaj cephalosporins u raportua për herë të parë në Japoni, por më shumë kohët e fundit ka qenë gjithashtu e zbuluar në Britani, Australi, Francë, Suedi dhe Norvegji.

Kur ndodh në vendet me të zhvilluara sistemeve shëndetësore, ka të ngjarë që cephalosporin-rezistent mund të qarkullojnë pa u vënë re në vende të tjera.

Më shumë se 17.000 raste të reja të gonorresë janë raportuar në Britani të Madhe në vitin 2009. Të rinjtë dhe gratë janë të prekura, normat më të larta të gonorresë janë parë në gratë e moshës 16-19 dhe meshkujt e moshës 20-24.

"Unë mendoj se kjo është ndoshta vetëm maja e ajsbergut," thotë profesor Catherine Ison, i cili mbikëqyr programin kombëtar të mbikqyrjes për trajtimin e gonorresë rezistente në Angli dhe Uells.
Kjo vjen pasi përdorimi i shumtë i antibiotikëve edhe për sëmundje të tjera, ka bërë kur prekesh nga kjo sëmundje antibiotikët nuk bëjnë më efetk madje as kombinimet e tyre. Mjekët bëjnë thirrje se përdorimi i prezervativëve është mjeti më i mirë deri tani për tu mbrojtur. Mjeksëia është e alarmuar pasi brenda 2 vjetësh asnjë lloj antibiotiku nuk mund të veprojë më, ndaj bëhet thirrje që të investohet në kërkime të reja pasi do të jetë një gjendje me të vërtetë e keqe.

Gonorrea gjithashtu rrit shanset e infektimit me sëmundje të tjera, të tilla si HIV.
"Ky nuk është një problem evropian ose një problem i Afrikës, është me të vërtetë një problem në mbarë botën", tha Dr Lusti-Narasimhan.
Këto baktere mbijetojnë ndaj trajtimit me antibiotikë për shkak të një mutacioni që i bën ata rezistentë, pastaj përhapet shpejt në gjenet e tyre në një proces të përshpejtuar të seleksionimit natyror.
Ky është një problem i përgjithshëm që ndikon te të gjithë antibiotikët, por gonorrea është veçanërisht e shpejtë për të përshtatur, sepse ajo është e strukturuar mirë në rrjetin e ADN-së nga bakteret e tjera, tha Dr Lusti-Narasimhan.
"Nëse ajo nuk ka bërë aq shumë dëme ajo do të jetë në fakt një organizëm argëtimi për të studiuar", tha ajo.


KOMENTE