English

Zgjedhjet franceze: Socialistët dhe aleatët fitojnë raundin e parë

Socialistët dhe aleatët e presidentit Francois Hollande-s duken të vendosur për të dalë me një shumicë pas votimit të parë në zgjedhjet parlamentare franceze, tregojnë rezultatet përfundimtare.

Partitë e krahut të majtë dhe të gjelbër fituan një total prej më shumë se 46 për qind të votave në krahasim me 34 për qind për partinë e qendrës së djathtë UMP, ministrisë së brendshme.

Rezultati i votimit pritet të përcaktojë shkallën dhe ritmin e reformës sipas liderit të sapozgjedhur francez.
Pjesëmarrja në mbarë vendin ka qenë modeste 57%.

46 milion votuesit e Francës votuan që përfaqësuesit të rriten në 577 vende në Asamblenë Kombëtare.

TNS Sofres, të iPos dhe anketuesit OpinonWay ranë dakord se socialistët dhe aleatët e tyre Jeshilë, mund të fitojnë më pak se 283 vende potencialisht ose më shumë se 347. Megjithatë, aleatët potencialë në Frontin anti-kapitalist të Majtë do të marrin 13-20 mandate për të siguruar një shumicë.

Left Front, i kryesuar nga Jean-Luc Melenchon, fitoi 6.9% të votave.

Christian Fraser i BBC-së, në Paris, paralajmëron se është e vështirë të parashikohet me saktësi përputhjen përfundimtare që do të jetë para raundit vendimtar javën e ardhshme të votimit.

Por me Senatin tashmë nën kontrollin e socialistëve, duket se zoti Hollande gjithashtu do të ketë shumicën në dhomën e ulët - edhe në qoftë se vetëm me mbështetjen e aleatëve - e cila do t'i jepte atij fuqi të paparë për të detyruar përmes programit të tij të reformave.

Qeveria e zotit Hollande duhet të paraqesë një plan të rishikuar të buxhetit në parlament muajin e ardhshëm.

KOMENTE