English

Gripi i shpendëve mund të shndërrohet në epidemi vdekjeprurëse të njeriut

Virusi i shpendëve i llojit H5N1, mund të ndryshojë në një formë të aftë për t'u përhapur me shpejtësi në mes të njerëzve, kanë paralajmëruar shkencëtarët.

Hulumtuesit kanë identifikuar pesë ndryshime gjenetike që mund të lejojnë virus in për të filluar një epidemi vdekjeprurëse.

Duke shkruar në revistën Shkenca , ata thonë se kjo do të ishte teorikisht e mundur për këto ndryshime të ndodhin në natyrë.

Një agjenci amerikane është përpjekur por pa sukses, për të ndaluar publikimin e pjesëve të hulumtimit nga frika se mund të përdoret nga terroristët për të krijuar një bioweapon.

Sipas Prof Ron Fouchier nga Qendra Mjekësore Erasmus në Holandë, i cili udhëhoqi hulumtimin, do t'i japë komunitetit më të gjerë shkencor mundësi të mirë të mundshme për të luftuar pandeminë e gripit në të ardhmen.

"Ne shpresojmë të mësojmë se cilat viruse do të japin pandemi dhe të dimë nëse jemi ë gjendje për ti parandaluar apo jo me zbatimin e programeve të rrepta për çrrënjosjen," tha ai për BBC News.

Ai shtoi se puna e tij mund të përshpejtojë zhvillimin e vaksinave anti-virale kundër një formë vdekjeprurëse të gripit të shpendëve që mund të përhapet shpejt në mesin e njerëzve.

Virusi H5N1 ka qenë përgjegjës për vdekjen e dhjetëra miliona zogjve dhe ka çuar në therjen e qindra miliona më shumë për të ndaluar përhapjen e saj.

Virusi është vdekjeprurës për njerëzit, por vetëm mund të transmetohet nga kontakti i afërt me shpendët e infektuar.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tregon se 332 njerëz kanë vdekur nga sëmundja që nga viti 2003.

Zyrtarët e shëndetësisë janë të shqetësuar se edhe pse virusi H5N1 mund të ndryshojë një ditë në një formë që mund të përhapet mes njerëzve përmes kollitjest dhe teshtimave në ajër.

Kjo i frikëson ata, e cila çon në një epidemi vdekjeprurëse që mund të përhapet me shpejtësi nëpër dhjetëra miliona njerëz në botë.

Kjo është vetëm tani që një studim ka konfirmuar se lindja e këtij virusi vdekjeprurës një është teorikisht e mundur.

KOMENTE