English

Bebe të vogla, për gratë shtatzëna që punojnë më shumë se 25 orë në javë

Gratë shtatzëna të cilët punojnë më shumë se 25 orë në javë kanë tendencë të kenë bebe të vogla, sipas një studimi.
Ato peshojnë deri në 148-198 gramë më pak se mesatarja në lindje.
Shkencëtarët gjithashtu gjetën një lidhje midis grave shtatzëna që shpenzojnë kohë duke qëndruar në këmbë, në punët e tyre dhe madhësinë e foshnjave të tyre, në punë të tilla si mësimdhënie apo shitëse.

Një shpjegim është se puna në këmbë duke mund të zvogëlojë fluksin e gjakut në placentë, duke kufizuar sasinë e ushqyesve dhe oksigjenit të fetusit.
Ekspertët nuk e dinë edhe për gratë që punojnë me orë të zgjatura në zyrë, edhe pse janë ulur efektet e në lindjen e foshnjave ishin të ngjashme. Por ata shprehen se në këtë rast mund të jetë për shkak të stresit.

Edhe pse bebet e vogla nuk janë domosdoshmërisht të shëndetshme, ato janë në rrezik të lartë nga problemet e frymëmarrjes, defekte të zemrës dhe kushteve që ndikojnë në tretjen e tyre. Ka edhe dëshmi se ato janë në rrezik të lartë të të mësuarit me vështirësi dhe probleme të zhvillimit më vonë.

Hulumtuesit nga Qendra Mjekësore Universitare në Roterdam në Hollandë anketuan 4,680 nëna shtatzëna, të cilët ishin 30 javë shtatzënë.

Pas anketimit dhe kur kanë lindur janë parë parametrat të cilat ishin 148-198 gr më pak në peshë dhe 1 cm më të shkurtër.


KOMENTE