English

Eurozona dakord për rikapitalizimin e bankës

Udhëheqësit e BE-së kanë rënë dakord të përdorin fondin e planifikuar të eurozonës drejtpërdrejt për të mbështetur bankat duke luftuar, pa shtuar borxhin e qeverisë.

Pas 13 orë bisedimesh, ata ranë gjithashtu dakord për të ngritur një organ të përbashkët mbikëqyrës bankar për eurozonën.

Spanja dhe Italia ushtruan presion mbi Gjermaninë për të lejuar fondin bailout për të blerë borxhin e qeverisë në tregjet - një masë që përmban koston e huamarrjes.

Udhëheqësit e eurozonës ranë dakord për të filluar zbatimin e vendimeve më 9 korrik.

Megjithatë, ajo mund të marrë kohë deri në fund të vitit para se paratë të bëhen aktive në dispozicion.
Presidenti Herman van Rompuy i Këshillit të BE-së tha se do të thyejnë "rrethin vicioz" ndërmjet bankave dhe qeverive kombëtare.

Euro u rrit kundrejt dollarit në tregtinë aziatike pas lajmeve nga Brukseli. Stoqet në Gjermani dhe në Londër gjithashtu u rritën ndjeshëm.
Gjermania duket se ka komprometuar, Kancelarja Angela Merkel ka arritur të sigurojë që Brukseli të ketë më shumë kontroll mbi financat e vendeve të eurozonës, gjë që ajo kishte kërkuar.

Marrëveshja erdhi pasi presidenti francez Francois Hollande u shfaq për të hedhur peshën e tij pas Italisë dhe Spanjës.

KOMENTE