English

Meksika para zgjedhjeve presidenciale

Meksikanet do të votojnë në zgjedhjet presidenciale të dominuara nga ekonomia dhe lufta e drogës.

Ish-guvernatori Enrique Nieto Pena - konsiderohet si favorit - dhe është duke u përpjekur për të fituar presidencën përsëri për partinë PRI që sundoi për dekada të tëra.

Kundërshtarët e tij kryesore janë të krahut të majtë, politikane si Andres Manuel Lopez Obrador, dhe Jozefina Vazquez Mota nga partia konservatore në pushtet PAN.

Votuesit janë gjithashtu per zgjedhjen e një kongres të ri dhe disa qeveritarëve shtetërore.

Gati 80 milion votues kanë të drejtë për të hedhur votat e tyre.

Z. Pena Nieto, 45-vjeçari ish guvernator i shtetit të Meksikës, është duke kërkuar për të sjellë përsëri presidencën tek PRI (Partia Revolucionare Institucionale), e cila u mbajt në në pushtet për 71 vjet deri në vitin 2000.

"Prioriteti im do të jetë për të luftuar varfërinë në vendin tonë në rrënjët e saj," tha ai gjatë tubimit të fundit të fushatës se tıj.

Por në javët e fundit hendeku midis zotit Pena Nieto dhe z Lopez Obrador, një 58-vjeçare ish-kryetar i Mexico City, ka qenë ngushtuar, thone sondazhet.

KOMENTE