English

Banka Qendrore Evropiane shkurton normat e eurozonës në 0.75%

Banka Qendrore Evropiane (ECB) ka ulur normën bazë të interesit nga 1 për qind në 0.75 për qind, një rekord i ulët për eurozonën.

Ky veprim vjen pasi ekonomia në eurozonë vazhdon të dobësohet.

ECB-ja gjithashtu ka shkurtuar normën e depozitave, nga 0.25 për qind në zero.

Një ulje në normë e depozitave të ECB-së është projektuar për të stimuluar huadhënien midis bankave, si fondet e vendosura me bankat komerciale gjatë natës janë duke shkuar në 0.3% interes.

Sondazhet treguan më parë këtë javë se sektori i shërbimeve në eurozonë kishte vazhduar të tkurret në qershor dhe se besimi i biznesit kishte rënë.

Uljet e normave vijnë pavarësisht nga një normë inflacioni që kalon sipër objektivit 2 për qind për zonën e vetme të monedhës.

Por norma ka qenë në rrëshqitje kohët e fundit dhe pritet të bjerë me një mesatare prej 1.6 për qind vitin e ardhshëm.

Presidenti i ECB-së, Mario Draghi, tha se ekonomia eurozona po ballafaqohet me rreziqe, por se inflacioni nuk duket të jetë një kërcënim: "Presioni i shkallës së inflacionit është shuar, por përsëri në të njëjtën kohë, rritja ekonomike në zonën e euros vazhdon të mbetet.

Një normë interesi poshtë inflacionit ka për qëllim të dekurajojë ruajtjen dhe promovimin e investimeve, si norma e interesit nuk ka mbajtur ritmin me inflacionin, do të thotë që vlera e parave të depozituara është gërryer.

Ulja e normës së interesit është e treta herë që ulet, që nga koha kur Mr Draghi u bë president.

Z. Draghi tha se vendimi mbi normat ishte unanim.

KOMENTE