English

Si e sheh botën kafsha. Njëlloj si njeriu? (FOTO)

Një ekspozitë e re në Shoqërinë Mbretërore po tregon imazhe që ilustrojnë atë që kafshët tona dhe kafshë të tjera shohin kur ata shikojnë njëri-tjetrin ata na shohin ne.

Studimet tregojnë se kafshët nuk eshohin botën me ngjyra ashtu si e shohin njerëzit por e shohin më të zymtë, ato kanë instikte të tjera karakteristike që i bën të ndërgjegjshëm ndaj një veprimi apo të pari.

Të kuptuarit se si kafshët e shohin botën mund të jetë çelësi për të kuptuar sjelljen e tyre.

Ngjyra e kafshëve apo dhe insekteve nuk zhvillohet në të mirën tonë, por ato zhvillohen në mënyrë të tillë për t'u mbrojtur nga grabitqarët.

Dr Tom Pike, ligjerues i lartë nga Shkolla Lincoln e Universitetit të Shkencave të Jetës, tha: "Ne mbështetemi në shumicën dërrmuese në vizion ngjyrë në jetën tonë të përditshme, dhe priremi të supozojmë se ajo qe shohim paraqet kufijtë e botës vizuale.
"Megjithatë, vizioni ngjyra në kafshë, dhe perceptimii tyre vizual përmes ngjyrës, shpesh ndryshon ndjeshëm nga e jona.

KOMENTE