English

Koalicioni qeveritar fiton votëbesimin

Greqi-Koalicioni qeveritar i tre partive fitoi votëbesimin në parlament të hënën herët, duke i dhënë fund një periudhe të pasigurisë që çoi në dy zgjedhje në më pak se dy muaj, edhe pse vendi ka një rrugë të gjatë për të bërë që të dali nga reçensioni i thellë dhe për të paguar borxhin e saj të madh.

Nuk ka pasur surpriza në votim. Të gjithë, 179 deputetët e tre partive që mbështesin qeverinë konservatore - Demokracia e Re, PASOK dhe të Majtët Demokratë - votuan në favor. Votuan kundër vetë 121 deputetët e Koalicionit Radikale të së majtës (Syriza), grekët nacionalistë të së drejtës së pavarur, p dhe Partia Komuniste.

Në fjalën e tij përmbyllëse para votimit, kryeministri Antonis Samaras ka thënë edhe pse me prejardhje të ndryshme politike, të tre partnerët e koalicionit kanë unitet për një qëllim të përbashkët - për të mbajtur vendin në eurozonë dhe ta nxjerrë nga recesioni i saj më i thellë dhe i gjatë.

Në tremujorin e tretë, GDP e vendit ka pasur rënie të saj ende të mprehtë në 9.1 për qind në krahasim me të njëjtën periudhë në vitin 2011. Ekonomia e Greqisë parashikohet të tkurret 6.7 përqind për tërë vitin, shumë më lart se parashikimet e bëra më parë nga zyrtarët në një tkurrje 4.5 për qind.

"Ne kemi pranuar gabimet tona të kaluara dhe ne kemi hyrë tani në një kauzë të përbashkët," tha Samaras, që drejton opozitën. "Ju mbaheni të kapur pas dogmave tuaja personale, duke përdorur një logjikë të vjetëruar .... Për fat të keq, (kundërshtarët tanë) nuk duket se janë pjekur. Ndërsa për fat të mirë, ne nuk do t'i marrim ato seriozisht" tha ai.

Më 20 gusht, Greqia duhet të gjejë 3.26 miliard euro(4000000000 $) për të shlyer një këst të eurobondit të dhënë, ndërkohë duket tepër e vështirë se ku do të gjenden këto para, pasi ajo dhe tani nuk ka para për të paguar rrogat dhe pensionet. Në procesin e negociatave, huadhënësit po mbajnë vetëm parametrat jetësorë.

KOMENTE