English


Skuqja e syrit dhe a duhet të shqetësohemi?

Na ka ndodhur te vetja ndoshta ose kemi parë persona të moshave të ndryshme me syrin e skuqur gjak tamam hemorragji, gjatë periudhave të gripit apo të tjera. Por çfarë është dhe nga se shkaktohet?

Hemorrhages subconjunctival quhet gjenjda e syrit, ashtu siç paraqitet në figurë.

Nuk ka trauma lidhur me incidentin
Nuk ka dhimbje
Nuk ka ndryshime në vizionin e të parit
Gjaku shfaqet në sclera dhe jo në kornea
Pacienti mund të përjetojnë një ndjesi të plotësimit në sy si një rezultat i rrjedhjes së gjakut dhe kjo mund të "largohet" gjatë ditëve të ardhshme - nuk është asgjë për tu shqetësuar.

Siç u përmend më lart, gjaku rrjedhsi pasojë e kollitjes, lodhjes, teshtitjes etj gjendje të cilat vijnë vetvetiu.

Nëse gjendja vazhdon të rishfaqet ose gjakderdhje ndodh në vende të tjera të trupit, atëherë pacienti duhet të vlerësohet për çrregullime të koagulimit ose vasculitis (inflamacion i enëve të gjakut).

Duke parë syrin dhe duke mos patur gjakderdhje në vende të tjera të trupit, atëherë nuk është asgjë për t'u shqetësuar, pasi skuqja do të kalojë brenda disa javëve.

Natyrisht, në qoftë se ka trauma të lidhur me gjakderdhjen, kjo përbën një emergjencë mjekësore dhe ju duhet të shkoni menjëherë në Departamentin e Emergjencave.

KOMENTE
  • Paola Kurti10:18 - 10 Korrik 2012
    Po nese skuqja e syrit behet vetem gjate muajve te veres dhe kur kalon vera sskuqja zhduket???
  • doni10:12 - 10 Korrik 2012
    Po kur ke edema popilare ne sy,mbas nje periudhe te gjate mjekimi me diamox,dhe nje doze sulmi me kortizon,ku gjithcka ishte mire ,dhe mbas nderprerjes se mjekimit ,fillojne perseri shenjat e para,duke u nxire pamja tek njeri sy?si i behet halli qe asnje nuk te pergjigjet per kete shqetesim?????????me respekte Doni
  • Kév Kèvi09:44 - 10 Korrik 2012
    po ne qefte se skuqja e syrit nk ikin brenda disa javeve ,,, a mund te themi se shkaktohet nga lodhja