English

Këshilla për t'u mbrojtur nga të nxehtit. Flet Këshilli Kombëtar i Motit në Amerikë

Ndërsa një magji e motit të nxehtë mund të jetë e këndshme për disa, për të tjerët, të moshuar dhe të sëmurë, kjo mund të përbëjë një rrezik të rëndësishëm shëndetësor.

Moti shumë i nxehtë mund të bëjë zemrën dhe frymëmarrjen të funksionojnë shumë keq deri në vdekje.

Duke ditur këto duhet të përpiqrmi si të mbajmë të freskët trupin shpëtuar jetën.

Në SHBA, të paktën 42 njerëz kanë vdekur nga Vala e të nxehtit që ka sjellë temperaturat fluturuese në një duzinë të shteteve.

Këshilli Kombëtar në SHBA i Shërbimi të Motit ka lëshuar këshilla vijuese të sigurisë:

1. Shmangni aktivitetin e zellshëm
Uleni shpejtësinë e të bërit të gjërave pasi trupi nxehet shpejt dhe dëshiron të ftohet përsëri ose kur djersitni shumë ju humbni lëngje nga trupi duke bërë që të zhvilloni më shumë sëmundjet që ju keni, sidomos tensionin apo dhe problemet kardiake.

2. Rrini në ambjente të freskëta
Duhet të gjeni me patjetër ambjente të freskëta për të qëndruar, nëse në shtëpi nuk keni kaloni një pjesë të ditës nëpër qendra ku ka ajër të kondicionuar si qendrat tregëtare.

3. Shmangni orët e diellit
Kaloni nëpër hije pas dielli i fortë pengon nxjerrjen e nxehtësisë nga trupi si dhe të dëmton lëkurën

4. Vishuni lehtë.
Vishni rroba të lehta pambuke dhe me ngyra të çelta dhe jo të ngushta.

5. Mendoni para se ngisni makinën
Studimet kanë treguar se temperatura brenda e një mjeti të parkuar në diell, dhe futja menjëherë e personave në të mund të jetë katastrofë, pasi rrit temperaturën e trupit dhe mos mbushjen me frymë që mund të çojë në humbje jete.
Kujdes aq më tepër kur keni dhe fëmijë të vegjël në makinë. Lërini pak dritaret hapur sa temperatura e krijuar të ndryshojë para se të futeni dhe gjatë ecjes nëse nuk ka kondicioner.

KOMENTE