English

Synetlliku nuk duhet të ndalohet me ligj

Grupe evropiane hebrenj dhe myslimanë kanë bashkuar forcat për të mbrojtur rrethprerjen për djemtë e rinj mbi baza fetare pasi një gjykatë gjermane rajonale vendosi që kjo sillte dëm trupor.

Një deklaratë e përbashkët thotë se praktika është themelore për besimet e tyre dhe ata bëjnë thirrje se nuk ka asgjë të keqe dhe nuk ka pse të jetë me ligj ndalimi i synetllikut.

Vendimi nga gjykata Këlnit - është kritikuar gjithashtu nga parlamenti izraelit - dhe nuk aplikohet për të gjithë Gjermaninë.

Por, Shoqata Mjekësore e Gjermanisë urdhëroi mjekët që të mos bëjnë synet apo prerje të pjesës së penisit.

Mijëra djem myslimanë dhe hebrenj janë rrethprerë në Gjermani çdo vit.

Deklarata e pazakontë e përbashkët është nënshkruar nga udhëheqësit e grupeve që përfshin Qendrën Rabbinical të Evropës, Parlamentin Evropian hebre, Europiane Çifute, Bashkimi turko-islamik i Gjermanisë për Çështjet fetare dhe islamike Qendra Bruksel.

"Ne e konsiderojmë këtë si një fyerje për të drejtat tona themelore fetare e njerëzore," tha ai.

"Rrethprerja është një ritual i lashtë, që është themelor për besimet tona individuale dhe ne protestojmë në mënyrën më të fuqishme të mundshme kundër këtij vendimit të gjykatës.

"Për këtë qëllim ne fuqimisht do të mbrojmë të drejtën tonë për të ruajtur traditën tonë të përbashkët dhe i bëjmë thirrje parlamentit gjerman dhe të gjitha partive politike për të ndërhyrë në prishjen e këtij vendim si një çështje urgjente".

Udhëheqësit takuan gjithashtu anëtarët e Parlamentit Evropian dhe të Bundestagut për të shprehur zemërimin e tyre dhe të insistojnë që Parlamenti gjerman të krijojë mbrojtje të qartë ligjore për ritin.

Stephen Evans iBBC-së në Berlin thotë se qeveria gjermane është e qartë që është shqetësuar në lidhje me vendimin, sidomos pas akuzave se ai ishte i papërshtatshëm për vendin e Holokaustit për nxjerrjen jashtë ligjit të një rituali themelor të Judaizmit.

Vendimi nga gjykata e Kolonjës morri shkas nga një rrethprerje që u krye nga në mjek dhe pati kopmplikacione.

Doktori i përfshirë në rast është liruar dhe largimi nga profesioni i tij nuk ishte i detyrueshëm. Megjithatë, kritikët kanë frikë se mund të krijojë një precedent që mund të pasohet nga gjykatat e tjera gjermane.

KOMENTE