English

Kanceri i gjirit mund të zbulohet paraprakisht

Një test gjenetik mund të ndihmojë të parashikojë kancerin e gjirit shumë vite para se sëmundja të jetë diagnostikuar, shpresojnë ekspertët.

Në fund të fundit gjetjet, në revistën Kërkimet e Kancerit, mund të çojnë në një test të thjeshtë të gjakut për gratë, thonë ata.

Testi duket për mënyrën se si gjenet janë ndryshuar nga faktorë të mjedisit si alkooli dhe hormonet - një proces i njohur si epigenetics.

Një në pesë gra është menduar që të ketë një proçes të tillë gjenetik që dyfishon rrezikun e kancerit të gjirit.

Shkencëtarët nga Imperial College në Londër analizuan mostra gjaku nga 1.380 gra të moshave të ndryshme, 640 prej të cilëve ishin të destinuara për të zhvilluar kancerin gjirit.

Dhe ata gjetën një lidhje të fortë mes rrezikut të kancerit të gjirit dhe modifikimit molekular të një gjeni të vetëm të quajtur ATM, i cili gjendet në qelizat e bardha të gjakut.

Ata studiuan dhe atë çka shkakton këtë ndryshim. Në mënyrë të veçantë, rezultati ishte një efekt kimik i quajtur methylation, i cili është i njohur për të vepruar si një gjen bazë.

Për gratë që treguan nivele të larta methylation, ndikimi në genin ATM ishte më i madh dhe kishte dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e gjirit në krahasim me ato me nivelet më të ulëta.

Në disa raste këto ndryshime ishin të dukshme deri në 11 vjet më parë se një tumor i gjirit të diagnostikohej.

Dr James Flanagan, nga Imperial College në Londër, i cili udhëhoqi hulumtimin e ri, tha: "Ne e dimë se variacioni gjenetik ndikon në rrezikun e një personi të sëmundjes.

"Me këtë studim të ri, ne tani mund të themi se ndryshimi epigenetic, apo dallime në mënyrën se si gjenet janë modifikuar, gjithashtu ka një rol.

Sfida do të jetë si të inkorporojmë të gjithë këtë informacion të ri në modele kompjuterike që përdoren aktualisht për parashikimin e rrezikut individual."

Akoma kemi shumë punë për të bërë u shprehën mjekët e studimit.

KOMENTE