English

Hillary Clinton apelon për durim midis Egjiptit dhe Izraelit

Në Kajro dhe në Jeruzalem, gjatë tre ditëve të takimeve dhe bisedimeve, Sekretarja amerikane e Shtetit Hillari Klinton bëri thirrje për durim si një vend që vazhdon nëtranzicionin e saj në demokraci dhe fqinjët e saj në lidhje me ndikimin që kjo ka në marrëdhëniet mes tyre.

Izraeli është shumë i shqetësuar rreth trazirave të vazhdueshme në rajon dhe i shqetësuar për rritjen e islamistëve në pushtet, veçanërisht në Egjiptin fqinje, i cila ka zgjedhur një President islamik, Muhamed Mursi.

Egjipti ka një traktat paqeje me Izraelin dhe udhëheqja e Izraelit është e shqetësuar për tensionimin dhe shkeljen e marrëveshjes me kalimin e kohës.

Presidenti izraelit Shimon Peres dhe kryeministri Benjamin Netanjahu i kanë dërguar atij letra urimi duke theksuar në rëndësinë e mbajtjes së paqes Izrael-Egjipt traktat i nënshkruar në vitin 1978.

Z. Mursi ende nuk i është përgjigjur ndonjërit prej tyre, dhe Z. Peres dhe zoti Netanyahu presi të marrin ndonjë lajm pozitiv.

Zonja Klinton tha për BBC në një intervistë që ajo në takimin privat të përbashkët që kishte bërë me presidentin e ri zoti Mursi se ai kishte thene asaj se do të veprojnë në përputhje me traktatin e paqes me Izraelin. Por ajo shtoi se tani ka rëndësi veprimi dhe jo fjalët që u thanë.

Z. Mursi gjithashtu ka thënë se Egjipti do t'i përmbahet marrëveshjeve kjo është palë, për aq kohë sa pala tjetër mban pjesën e tyre të traktatit.

Marrëveshja Camp David ka bërë një referencë të veçantë për paqen gjithëpërfshirës ndërmjet izraelitëve dhe palestinezëve -gjë që i jep hapësirë ​​Egjiptit të luajë me kalimin e kohës.

KOMENTE