English


Infeksioni vdekjeprurës bakterial, i merr jetën 8 vjeçarit pasi kishte notuar

Një tetë vjeçar nga Karolina e Jugut vdiq këtë javë, pas kontraktimit me një infeksion jashtëzakonisht të rrallë të trurit, sipas Departamentit të Shëndetësisë dhe kontrollit mjedisor.

Zyrtarët e shëndetësisë thanë se viktima, i identifikuar në një faqe Facebook krijuar në nder të tij si Blake Driggers, në Sumter County, ishte i ekspozuar ndaj një organizmi vdekjeprurës të quajtur Naegleria fowleri.

"Përderisa ky organizëm është i pranishëm në shumë liqene, lumenj dhe përrenj infeksioni tek njerëzit është shumë rrallë", tha Drejtori Catherine Templeton.
Naegleria fowleri pothuajse gjithmonë rezulton në vdekje ".
Zyrtarët nuk kanë lëshuar emrin e fëmijës dhe moshën, duke thënë se ajo do të jetë në kundërshtim me ligjin federal, por sipas një mesazhi të postuar në faqen Facebook quajtur Lutje për Blake Driggers, fëmija vdiq të martën nga infeksioni.
Për shkak se simptomat janë shumë të ngjashme me meningjitin bakterial,është vështirë të jepet një diagnozë e saktë.

Driggers filloi të ankohej nga ethe dhe dhimbje koke pas një udhëtimi në plazh fundjavën e kaluar. Pasi shkoi në spital mjekët konstatuan gjendjen e tij seroize dhe më pas vdiq.
Autopsia e tij zbuloi shkaktari e vdekjes ameba e quajtur Naegleria fowleri.

********
Naegleria fowleri

Një amebë që jeton kryesisht në ujra të ngrohta, të freskëta.
Merret kur uji është i infektuar dhe thithet me hundë aspirated me forcë në hundë. Kjo mund të ndodhë nëpërmjet notit rekreative, zhytje, ose gjatë sportit si ski në ujë.
Pasi futet në hundë, Amoeba udhëton në tru, duke shkaktuar meningoencephalitis me simbolin(Pam)
Pam është shumë e rrallë, dhe janë disa raste raportuar çdo vitSHBA
Njerëzit me Pam fillimisht përjetojnë ndryshime në erë apo shije.
Sëmunda përparon me shpejtësi, duke shkaktuar ethe, qafën e ashpër, dhe Coma
Infeksioni i diagnostikuar shqyrtohet nën mikroskop duke marrë lëngun kurrizor për identifikimin e amebës.
Naegleria fowleri gjithashtu mund të jetë rritur në laborator, edhe pse kjo merr disa ditë. Asnjë test nuk është zhvilluar deri tashi lidhur me parandalimin e saj.
Trajtimi i zgjedhur është një drogë intravenoze quajtur amphotericin B. Amphotericin B mund të futet direkt në tru.
Më shumë se 95 për qind e rasteve të Pam janë fatale, pavarësisht trajtimit.


KOMENTE