English

Melinda Gates, gruaja e Bill, shprehet se kontraceprivët nuk janë mëkatarë

"Edukimi im katolik ka qenë gjithmonë një forcë lëvizëse prapa punës sime në Fondacionin Gates". - kanë qënë fjalët Melinda Gates, gruaja e Bill Gates.

Por askush nuk e ndjeu nevojën për të sjellë atë deri në tre muaj më parë, kur kam filluar duke folur për qindra e miliona gra në vendet e varfra që duan dhe kanë nevojë - por nuk kanë - mundësi për të marrë kontraceptivë, ka vazhduar ajo më tej.
Melinda Gates duke qënë një katolike e devotshme që në fëmijëri dhe më pas ka përfunduar studimet për drejtësi sociale dhe sot drejton një Fondacionin e madh dhe të fuqishëm Gates, lidhur me ndihmën e grave në vendet në zhvillim sidomos në Afrikë dhe Indi.
Ajo gjatë një interviste të dhënë tregon mbi jetën e saj, mësimet e katolicizmit dhe se çfarë del si detyrë kryesore për të bërë nga ana e saj si një katoliciste e deveotshme. Në vizitën e saj në Indi ajo ka biseduar me gratë përmes Fondacionit që operon atje dhe ka nxjerrë konkluzione në të cilat ajo duhet të punojë.
Intervista e saj e plotë jepet më poshtë:

"Tani, pyetja që unë të merrem më shumë se çdo tjetër është: "Duke pasur parasysh mësimet e Kishës, ishte e vështirë për ju që të kontrolloni lindjet?"
Përgjigja është: 'Po.' Ajo ishte shumë e vështirë për mua për të marrë një qëndrim mbi këtë çështje. Kam kaluar vite mundje me ndjenjat e mia. Shumë njerëz i dua dhe i respektoj - miq, mësues, anëtarë të ish kishës time - por ata besojnë se kontraceptivët janë një mëkat. Unë nuk dua t'i mërzit ata.

Dhe vetë Kisha do të thotë shumë për mua. Ndoqa shkollat ​​katolike. Halla ime e madhe më mësoi për të lexuar kur isha një vajzë e vogël, se ajo ishte një murgeshë. Vlerat e mia katolike kanë aq shumë të bëjnë me llojin e personit dhe si nënë që unë jam, dhe unë kam qenë ngurruese për të nxitur këto polemika.
Por kur Bill dhe unë jemi martuar, nëna e tij ka shkruar një letër që na përfshiu një citat nga Libri i Lukës: '. Kujt iu dha shumë, e atij do t'i kërkohet shumë "

Unë kam qenë de privilegjuar për të udhëtuar gjerësisht në vendet në zhvillim, për të mësuar se si është jeta për gratë dhe vajzat.

Unë kam parë nënat adoleshente me organet e thyera për shkak se ata kishin një fëmijë pas tjetrit (ose, siç tha një grua: "një fëmijë në shpinë dhe një tjetër brenda në bark. Unë kam dëgjuar gra të përshkruajnë luftën e tyre të dëshpëruar për të marrë kontrollin e lindjeve.

Ato pafat, shpenzojnë kursimet e tyre të jetesës për kontraceptivë të falsifikuara të shitura nga shitësit e paskrupullt. Ato me fat, ecin një ditë të tërë për të shkuar në një klinikë shëndetësore që mund ose nuk mund të kenë kontraceptivë në magazinë.

U ndjeva e detyruar të bëj diçka në lidhje me gjërat që kam mësuar. Kohët e fundit kam udhëtuar për në Londër për të organizuar Samitin historik të Planifikimit Familjar me qeverinë britanike. Desha të flas për qëllimin tonë të dhënies së 120 milion grave ndihmesë në kontraceptivëve deri në vitin 2020, por unë u zhgënjeva se ata nuk donin të pranonin se si dhënia e kontraceptivëve do të ndryshojë jetën e grave atje.

David Cameron, i cili ka treguar guxim në ruajtjen e jashtme të buxhetit të Mbretërisë së Bashkuar për ndihmën në kohë të vështira ekonomike, është një kampion frymëzues për gratë dhe vajzat. Britania investon paund në planifikimin e ndihmës familjare që do të bëjë të mundur për prindërit në vendet në zhvillim që të rritin familjet e shëndetshme dhe produktive.

Por unë jam e frymëzuar nga literatura voluminoze Katolike në angazhimin e Perëndisë për të varfërit. Kam marrë edukimin tim katolik në Ursuline ku ne ishim mësuar të jetonim me moton tonë, "Unë do të shërbej". Unë nuk do të punoja me aq pasion për të shpëtuar jetën e grave në qoftë se unë nuk do të kisha studiuar rreth drejtësisë sociale.

Kjo është pika kyçe për mua. Ndihma me kontraceptivëve është një çështje e drejtësisë sociale. Kontrolli i lindjeve më dha fuqinë për të udhëhequr jetën që kam kërkuar. Kam ndjekur kolegjin, ndërtoi një karrierë të përmbushur, dhe kisha numrin e fëmijëve që kam kërkuar, dhe kur i kam kërkuar.

Dy javë më parë, unë vizitova Nigerinë, një vend i madhe dhe i shkretë në Afrikën Perëndimore, ku gruaja mesatare lind më shumë se shtatë fëmijë. Kombet e Bashkuara rendit në 187 vendet që e quan Indeksi i Zhvillimit Njerëzor. Vitin e kaluar, Niger doli e dyta në kët indeks.

Në fshatin Talle, në buzë të shkretëtirës Sahelit, kam takuar një grua me emrin Sadi Seyni. Ajo ushqente fëmijën më të vogël me gji dhe më ftoi mua në shtëpinë e saj baltë dhe tulla.

Përmes një përkthyesi ajo më tha se ajo ka gjashtë fëmijë, pesë vajza dhe një djalë. Ajo nuk di për kontraceptivët deri pas fëmijës së saj të tretë, dhe tani ajo ecën dhjetë kilometra për të marrë injeksione kontraceptive çdo tre muaj. Ajo dëshiron më shumë fëmijë, por përfundimisht ka në plan të presë derisa të i vogli i saj të jetë katër vjeç para se ajo të jetë përsëri shtatzënë.

Kur e pyeta pse, ajo tha se është e rëndësishme për "ti dhënë vetes dhe fëmijëve tuaj një pushim". Nëse çdo nënë ka fëmijët e saj të paktën dy vite larg, ai do të shpëtojë jetën e dy milion fëmijëve çdo vit.

"Unë me të vërtetë dua jetën e fëmijëve të mi që të jetë e ndryshme nga imja tha Sadi. 'Unë jam duke vuajtur. Unë nuk kam një shans për të shkuar në shkollë. Unë dua që fëmijët e mi të kenë mjete të kujdesen për veten e tyre."

Kjo dëshirë e zjarrtë për arsimin është tema më e qëndrueshme në bisedat e mia me gratë. Çdo nënë e vetme që unë kam biseduar do që fëmijët e saj të shkojnë në shkollë, sepse kjo është rruga për një jetë më të mirë.

Në familjet shumë të mëdha, fëmijët më të rritur zakonisht qëndrojnë në shtëpi për të ndihmuar të voglin, ose shkojnë në punë për të plotësuar të ardhurat e prindërve të tyre. Shumë familje thjesht nuk kanë mjaft të holla për të paguar taksat e shkollës për të gjithë fëmijët e tyre. Dhe vajza shumë të reja përfundojnë vetëm filloren pasi ato mbeten shtatzanë.

Këto janë vetëm disa nga arsyet pse unë preka aq me vendosmëri në botë për të adresuar këto sfida në Samitin e Planifikimit Familjar. Samiti ka vënë çështjen e grave në qendër të axhendës globale shëndetësore.

Ka pasur qindra partnerë që u mblodhën në Londër - qeveri donatore, agjencitë e zhvillimit, të sektorit privat kompanitë dhe qeveritë dhe organizatat e shoqërisë civile nga vendet në zhvillim - duke kombinuar burimet e tyre të konsiderueshme për të realizuar një vizion të vetëm të transformimit për gratë dhe vajzat, familjet e tyre, komunitetet dhe kombet e tyre.

Ky është një moment historik dhe kjo do të ndryshojë rrjedhën e zhvillimit. Tani, unë jam i përqendruar për tetë vitet e ardhshme dhe më tej, kur puna që ne premtuam për të bërë së bashku duhet të bëhet.

Unë jam optimist sepse Fondacioni Gates dhe Britania e Madhe kanë shumë partnerë. Udhëheqësit nga dhjetra vende në zhvillim morën pjesë në samitdhe bënë premtimet për të zgjeruar aksesin për gratë në vendet e tyre. Këto angazhime janë një premtim se kjo punë do të jetë një prioritet në vendet e varfëra për vitet që vijnë.

Unë gjithmonë do të gjej ngushëllim dhe urtësi në vlerat e edukimit tim katolik - dhe unë do të mbetem thellësisht e angazhuar për t' dhënë grave ndihmë me kontraceptivëve për të mbrojtur jetën e tyre që ato duan.

KOMENTE