English

Japoni. Tërmeti shkurton jetëgjatësinë e grave

Gratë e Japonisë kanë humbur vendin e tyre kryesues në botë, lidhur me jetëgjatësinë më të madhe që zinin, për herë të parë në më shumë se 25 vjet, thanë zyrtarët të enjten, pasi cunami shkurtoi jetëgjatësinë e jetës femërore.

Japonezet janë të njohur për jetëgjatësinë e tyre, dhe kjo i atribuohet pjesërisht një diete të shëndetshme tradicionale dhe mënyrën e jetesës aktive.

Por ministria e shëndetësisë tha se numri i vdekjeve nga fatkeqësitë ishin një faktor kyç gjë që solli një jetëgjatësi prej 86.3 vjet në vitin 2010 në 85.9.
2011.
Gratë japoneze kishin jetëgjatësinë më të gjatë në botë që nga viti 1985, por shifra e fundit i vë ato pas Hong Kong, ku gratë mund të parashikojnë që të jetojnë në 86.7, ka thënë ministria e shëndetsisë.

Gratë spanjolle ishin të tretat në 84,9 vjet, e ndjekur nga francezet në 84,8.

"Ne nuk mund të themi se jetëgjatësia e grave japoneze do të bjerë çdo vit, pasi cunami ishte një faktor për atë kohë.

Jetëgjatësia e meshkujve japonezë gjithashtu është 79.4 vjet, tha ai, duke i radhitur në të tretët në nivel global.

Një magnitudë tërmeti prej 9.0 që goditi Japoninë veriore më 11 mars të vitit të kaluar shkaktoi një cunami masiv, si aksidenti më i rëndë bërthamor në botë në një gjeneratë, duke lënë rreth 19 000 të vdekur apo të zhdukur.

KOMENTE