English

Siri: Opozita i bën thirrje ndërkombëtarëve për të armatosur rebelët

Kreu i opozitës së Këshillit Kombëtar sirian (KNS) ka bërë thirrje për shtetet e huaja që të armatosin luftëtarët rebelë.

Abdulbaset Sayda fliste për forcat siriane që vazhduan sulmin e tyre mbi rebelët në zonat e qytetit Aleppo.

Z. Sayda gjithashtu tha se presidenti Bashar al-Assad duhet të gjykohet për "masakrat" në vend se t'i ofrohet azil.

Vendet perëndimore kanë paralajmëruar për një gjakderdhje të mundshme në Aleppo, qyteti më i populluar i Sirisë.

"Ne duam që armët të ndalojnë tanke dhe avionët. Kjo është ajo që ne duam," tha Sayda në një konferencë shtypi në Abu Dhabi.

Rebelët deri tani nuk kanë marrë ndonjë mbështetje ushtarake të dukshme nga të huajt.

Në prill, shtetet e Gjirit ranë dakord për të paguar "pagat" e luftëtarëve të Ushtrisë së Lirë siriane. Kritikët thanë se fondet mund të përdoren për të blerë armë në tregun e zi.

Z. Sayda tha se "shembulli Jemenit", në të cilën Presidenti Ali Abdullah Saleh u dha amnistinë në këmbim të largimit "nuk mund të zbatohet në Siri".

"Ka shumë masakra të kryera. Ne besojmë se Bashar al-Assad do të gjykohet.
Z. Sayda tha:
"Ne jemi duke studiuar idenë (e qeverisë kalimtare) dhe ne do të kontaktojmë me të gjitha forcat në terren në Siri,"

Ai tha se udhëheqësi i qeverisë duhet të jetë një "person i ndershëm dhe atdhetar ... angazhuar për objektivat e revolucionit sirian që nga fillimet e saj".

KOMENTE