English

Si të pastroheni gjatë mensturacioneve

Në një kohë apo një tjetër, shumica e grave do të përjetojnë dyshim ose shqetësim në lidhje me mbajtjen e higjienës gjenitale. Mitet dhe Bestytnitë rrethojnë organet riprodhuese dhe seksuale të femrës dhe kapërcejnë kohën dhe kufijtë kulturorë. Shpesh, vetë gratë mbajnë këtë paragjykim dhe ndjehen të zëna ngushtë për të bërë pyetje në lidhje me shëndetin riprodhues. Stigma vazhdon se cikli menstrual femëror i bën organet gjenitale të papastra. Përderisa kjo është e vërtetë, higjiena e shëndetshme gjenitale përfshin pastrimin e duhur gjatë menstruacioneve.

Si të pastrohen femrat gjatë ciklit menstrual?

Hapi 1
Bëni dush me ujë të ngrohtë ose vaskë. Nuk ka problem edhe nëse vini tampon gjatë pastrimit, ose mund të mos vini. Përdorni sapun me pehash sa më të ulkët acid dhe një shtupë të butë nëse preferoni.

Hapi 2
Lagni të gjithë zonën gjenitale me ujë të ngrohtë ashtu si ju normalisht do të bënit kur nuk kishit ciklin. Mos përdorni sapun ose ujë në brendësi të vaginës. Lagini mollaqet dhe zonën e jashtme anale për të shmangur ndotjen bakteriale.

Hapi 3
Butësisht lajeni nga para në drejtim prapa, duke përdorur sapun pa erë, të butë apo pastrues në zonën e jashtme gjenitale, nësepreferoni. Sipas "Kongresit Amerikan të gjinekologëve," është mirë që të pastroni organet gjenitale me ujë të thjeshtë, vetëm të ngrohtë. Përdorni sapun dhe ujë të ngrohtë për të larë mollaqet dhe zonën e jashtme anale.

Hapi 4
Shpëlajeni gjithë zonën gjenitale me ujë të ngrohtë. Shmangni gjurmët e lëna nga sapun ose pastruesi, si edhe produkte të buta kur ta thani që mos irritoni lëkurën. Shpëlajini mollaqet dhe zonën anale.

Hapi 5
Butësisht thaheni me një peshqir të pastër. Kontrolloni e gjithë zona gjenitale është e thatë para se të visheni. Lëkur e lagësht e mbuluar lagësht mund të ndihmojë rritjen e baktereve dhe organizmave të tjerë.

Hapi 6
Nëse keni vendosur tampon hiqei dhe hidhni. Aplikoni një tampon të ri ose pecetë sanitare dhe mbathje të pastra.


KOMENTE